Srbija sa Kinom potpisala memorandum za nabavku brzih vozova 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/DS

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je danas sa ambasadorkom Kine Čen Bo Memorandum o razumevanju o saradnji za železnička vozna sredstva, saopšteno je danas iz tog Ministarstva.

Memorandumom potpisanim između „Srbija Voz-a“ i kompanija „China Railway International Co. LTD“ i „Crrc Corporation Limited“, dogovorena je saradnja i postavljen osnov za potencijalnu nabavku elektromotornih vozova na budućoj brzoj pruzi Beograd Centar – Novi Sad – Subotica, brzine od 200 kilometara na čas.

Momirović je istakao da ovaj Memorandum predstavlja nastavak Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture iz 2009. godine.

„Ovom prilikom želim da se zahvalim na sveukupnoj podršci koju pruža Kina na efikasnoj i pravovremenoj realizaciji transportnih infrastrukturnih projekata koji se trenutno realizuju u Srbiji“, rekao je Momirović.

Bo je izjavila da su kineska i srpska strana uložile velike napore kako bi projekat izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta neprekidno, normalno i stabilno napredovao.

„Poslednja dva meseca vidimo veliki i konkretan napredak na gradilištu, a potpisivanje ovog Memoranduma otvara novi prostor naše saradnje u saobraćaju“, navela je Bo.

U saopštenju Ministartva se navodi da će saradnja dogovorena Memorandumom biti realizovana na principima komercijalnih odnosa, usklađenosti sa tehničkim specifikacijama interoperabilnosti i u skladu sa svim važećim domaćim i evropskim standardima i propisima.

Pored toga, Memorandum predviđa i mogućnost saradnje na uspostavljanju tehničkog centra za istraživanje i razvoj, centra za obuku, centra za održavanje i, na kraju, centra za proizvodnju železničkih vozila, u skladu sa potrebama projekata saradnje i tržišnog potencijala, što ima izuzetan značaj za razvoj železničkog saobraćaja u Srbiji i železničku prateću industriju u celini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari