Srbija što pre da usvoji zakon o bezbednosti na radu 1Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

I pored zabrinjavajuće velikog broja povreda na radu, Srbija još uvek nema usvojene propise koji bi omogućili stvaranje bezbednije i zdravije radne sredine, saopštila je fondacija Centar za demokratiju a povodom Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu.

U saopštenju se navodi da je prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u 2021. godini registrovano 45 smrtnih, 3.455 teških i 17.558 lakih povreda na radu.

– Uloga zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i pratećih akata je u tome da se spreče povrede na radu, profesionalne bolesti i bolesti u vezi sa radom. U Srbiji nisu usvojeni svi neophodni propisi u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu prema Planu rada Vlade. Sve predviđene izmene predstavljaju i deo politike usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije – navodi fondacija Centar za demokratiju i ukazuje na važne preporuke u ovoj oblasti koje su doneli u okviru „Izveštaja o stanju radnih prava u Srbiji za 2021. godinu“.

Između ostalog, zatraženo je da se u što skorijem roku usvoji zakon o bezbednosti i zdravlju na radu koji će biti usklađen sa relevantnim evropskim direktivama u ovoj oblasti, zatim da se u najkraćem mogućem roku poveća broj inspektora rada, kao i da se propisima uredi pitanje utvrđivanja postojanja profesionalnih bolesti i troškova njihove dijagnostike, odnosno da se uvede posebna šema osiguranja za povrede i profesionalne bolesti.

Fondacija je zatražila i da se ratifikuje Konvencije 190 Međunarodne organizacije rada o ukidanju nasilja i uznemiravanja u svetu rada a očekuju i da se sprovedu ex-ante i ex-post analize efekata propisa kako bi se uspostavio kvalitetan normativno-pravni okvir u ovoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari