Srbija treba da izabere svoju “veliku opkladu” 1Foto: Aleksandar Roknic

Prema Globalnom indeksu inovativnosti (GII) koji meri inovativne kapacitete privreda Srbija se u 2021. godini našla na 54. mestu što je za tri mesta bolje nego 2019, ali za jedno mesto lošije nego prošle godine.

U delu koji meri inpute za inovacije poput uslova za inovativno poslovanje napredovali smo mnogo brže i zauzeli 50. mesto (62. mesto 2019. godine), dok u inovativnim autputima, inovativnim proizvodima stagniramo na 57. mestu.

Kosta Andrić, direktor ICT Haba istakao je da svi učesnici moraju blisko da sarađuju, od preduzetnika i akademije, preko države do investitora i privrede koja treba da koristi te inovacije.

“Poslednjih godina naš IT sektor brzo raste, ali u dužem roku smo zabrinuti za budućnost. Naš uspeh bazira se na činjenici da dajemo kvalitetne proizvode sa prihvatljivom, ne više jeftinom, cenom rada. Međutim, cena rada raste a ljudi odlaze. Za dve godine moguće da više ne budemo konkurentni sa cenom”, ocenio je Andrić dodajući da fantastičan rast našeg IT sektora poslednjih 10 godina deluje fantastično samo kad se poredimo sami sa sobom, ali u poređenju sa drugim, sličnim zemljama ne rastemo dovoljno brzo.

On je ukazao na tzv. “veliku opkladu”, odnosno ideju zemalja da izaberu oblasti ekonomije znanja u kojima će biti izuzetni i prepoznatljivi i da to rade Rumunija, Poljska, Švedska.

“Videćemo velike uspehe naših kompanija, izlaske na berzu, preuzimanja od velikih svetskih kompanija, ali jedan ili dva jednoroga (startapi sa valuacijom od preko milijardu dolara) nemaju takav efekat na celu ekonomiju”, ocenio je on.

Da bi se neka od ovih pitanja budućnosti naše ekonomije rešila, ICT Hab, sa Centrom za razvoj javne politike i WMEP, uz finansijsku podršku USAID-a pokreću projekat Srbija inovira čiji je cilj umrežavanje svih učesnika i obezbeđivanje finansijskih sredstava.

Aleksandra Popović, direktorka projekta Srbija inovira ističe da je ideja stvaranje superklastera, ekosistema koji bi stimulisao inovativnost.

“On će okupljati sve učesnike, startape, profesore, preduzetnike, privredu koja treba da prihvati te inovacije, kao i investitore i na kraju državu koja obezbeđuje uslove za inovacije. Trenutno je u toku istraživanje koje treba da nam kaže na šta bi mogli da se kladimo, odnosno u kojoj industriji i kojoj tehnologiji možemo da se izdvojimo. Za sada imamo 10 oblasti, a uskoro će to biti smanjeno na četiri, da bismo na kraju pronašli jednu oblast koja će dobiti podršku projekta” objasnila je Popović.

Ovaj projekat počeo je u februaru 2020. godine i trajaće do juna 2025. godine, a njegova vrednost je šest miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari