Srpsko- turski biznis forum otvoren u Beogradu, prisustvuje oko 500 privrednika 1Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Srpsko-turski biznis forum otvoren je danas u Beogradu na kojem je oko 500 privrednika iz više od 300 kompanija.

Forum su otvorili predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan.

Vučić je rekao da u biznisu nema lakih stvari i da je od velikog značaja što postoji poverenje u privrednoj saradnji Srbije i Turske.

On je istakao da je važno da se nastavi sa privlačenjem turskih investicija u Srbiju.

„Uveren sam da ćemo ličnim kartama, sa kojima je moguće putovati između Srbije i Turske, ali i svim drugim uspostaviti još veće poverenje. Od presudnog je značaja da Turci mogu uvek da računaju na Srbiju, kao i Srbi na podršku Turske“, rekao je Vučić.

Naveo je da se izgradnjom puteva i mostova ne grade samo građevinski objekti već i mir i stabilnost.

Erdogan je poručio je da je Srbija ključna zemlja za mir i stabilnost na Balkanu.

„Srbija i Turska imale su dve milijarde dolara robne razmene i nadam se da ćemo to u budućnosti i poboljšati“, rekao je on i dodao da očekuje da biznis forum dovede do novih šansi i prilika za privrednike Turske i Srbije.

Ocenio je da su ekonomski i trgovinski odnosi  „motor koju gura odnose Turske i Srbije na sve bolje i bolje“.

Na biznis forumu učestvuju privrednici iz sektora građevine, energetike, obnovljivih izvora energije, bankarstva, tekstila, medicinske opreme, prehrane i logistike.

Turska je 23. mestu na listi zemalja u koje Srbija izvozi, a po vrednosti uvoza je na petom mestu.

U Srbiji posluje više od 1.000 firmi čiji su većinski vlasnici državljani Turske, odnosno pravna lica registrovana u toj zemlji, koje zapošljavaju oko 10.000 radnika

Vrednost turskih investicija u Srbiji od 2010. do sada je oko 235 miliona evra. Turska je na 21. mestu liste zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiji, uglavnom u tekstilnoj, prehrambenioj i automobilskoj industriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari