SSSS: Početak pregovora o visini minimalne cene rada za sledeću godinu moguć pre formiranja nove Vlade 1Foto: Fonet

Danas će biti održana sednica kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta (SES), na kojoj će najverovatnije biti utvrđen datum početka pregovora o visini minimalne cene rada za sledeću godinu, rečeno je FoNetu u Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Generalni sekretar SSSS Zoran Mihajlović rekao je FoNetu da početak pregovora već kasni i da nije isključena mogućnost da ne počnu pre formiranja nove Vlade, što bi izazvalo „ozbiljno probijanje svih zakonskih rokova”.

Nalazimo se u specifičnoj situaciji i sigurno će biti kršenja zakona zbog toga što, čekajući Vladu, nećemo moći da u utvrđenom roku dobijemo iznos minimalne zarade za sledeću godinu, rekao je Mihajlović.

On je podsetio da po zakonskoj proceduri, predstavnici Ministarstva rada, Saveza samostalnih sindikata, Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost i Unije poslodavaca Srbije imaju dve nedelje od početka pregovora da postignu dogovor o iznosu minimalca za sledeću godinu.

Ukoliko SES ne postigne dogovor u tom roku o visini minimalne zarade odlučuje Vlada, dodao je Mihajlović.

On je rekao da je SSSS pripremio nekoliko varijanti za utvrđivanje minimalne cene rada u 2021. godini.

Prva je zasnovana na obećanju ministra Zorana Đorđevića od pre dve godine da se 2021. godine izjednače minimalna zarada i potrošačka korpa, što je u ovom trenutku 37.714 dinara. To je povećanje od 25 odsto, odnosno oko 7.000 dinara više od trenutne minimalne zarade, rekao je Mihajlović i dodao da se zbog epidemije virusa korona ne očekuje da ministar ispuni obećanje.

Druga je da procenat povećanja bude kao u ovoj godini, odnosno oko 11 odsto, što bi u ovom trenutku bilo 33.306 dinara, a treća varijanta je da se ide na 60 odsto prosečne neto zarade u Srbiji što u ovom trenutku iznosi 35.359 dinara, rekao je Mihajlović.

Minimalac u Srbiji je oko 30.000 dinara neto, dok minimalna potrošačka korpa košta 37.714 dinara.

Znamo da su privrednici zbog korone u teškoj situaciji i da im treba pomoć da opstanu, ali s druge strane mora se voditi računa o našim ljudima koji takođe treba da prežive i čini mi se da će i ovaj talas krize najteže pogoditi najugroženije kategorije stanovništva, a to su radnici, pogotovu oni koji rade u realnom sektoru, rekao je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari