SSSS povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada: Radnici u Srbiji najveće žrtve krize 1foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) saopštio je danas, povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada, da je rast svakodnevnih troškova života nova pojava u Srbiji ali da su radnici, kao i do sada, najveće žrtve krize.

„Iako se svi širom Evrope suočavaju sa konstantnim rastom troškova života, dok vrednost zarada pada, u našoj zemlji se život pretvara u puko preživljavanje“, naveo je SSSS.

Kako su istakli, ni najavljeno povećanje plata i penzija „koje je već anulirano trenutnom inflacijom, ne uliva nadu u bolje sutra“, zbog čega građani Srbije, od kojih veliki broj živi od minimalne zarade, sa zebnjom čekaju dolazak zime i novih nameta.

Sindikat smatra da takva situacija iziskuje hitne mere i akcije na nacionalnom, evropskom i globalnom nivou.

Podestili su da radnici i sindikati širom Evrope, okupljeni u Evropskoj konfederaciji sindikata, pozivaju na plan u šest tačaka koji bi trebalo da obezbedi povećanje plata, podršku porodicama i najugroženijima, ograničavanje cena, oporezivanje i preraspodelu viška profita i bogatstva.

„Prva i najvažnija tačka našeg plana jeste obezbeđivanje rada koji omogućava dobar život, rada za koji se dobija zarada od koje se može živeti, a ne preživljavati“, naveo je SSSS dodajući da ne postoji manji ili viši minimalac „jer je svaki nedostojan čoveka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.