SSSS: U ponedeljak pregovori o minimalnoj zaradi u narednoj godini 1Foto: Shutterstock/Emmily

Početak pregovora za minimalnu cenu rada za 2024. godinu zakazan je za ponedeljak, 21. avgust, ali Savez samostalnih sindikata (SSSS) insistira da se pre toga izvrši korekcija „minimalca“ za tekuću godinu, zbog naglog rasta cena životnih namirnica i inflacije.

Sekretar veća SSSS Zoran Mihajlović rekao je FoNetu da je razlika između cene minimalne zarade i minimalne potrošačke korpe oko 20.000 dinara, odnosno duplo veća nego kada je prošle godine utvrđivana minimalna cena rada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, mimo svojih ovlašćenja i potpuno nekorektno, najavio da će minimalna cena rada za 2024. iznositi 400 evra, odnosno 46.800 dinara. To znači da će i ubuduće razlika biti veća od 10.000 i ona godinama ostaje, uprkos obećanjima da će se te dve kategorije izjednačiti, rekao je Mihajlović.

On je podsetio da su premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali još 2021. godine najavili da će se do kraja ove godine minimalna zarada izjednačiti sa cenom minimalne potrošačke korpe, ali da se to još nije dogodilo.

Nažalost, to se nije dogodilo. Čak bi se moglo reći da mimimalna potrošačka korpa nikada nije bila dalje od minimalne zarade, istakao je Mihajlović.

Mihajlović je naglasio da, iz godine u godinu, zaposleni postaju sve siromašniji, bez obzira što plate rastu i što nominalno imaju više novca, oni za te pare mogu sve manje da kupe.

Ništa ne znači što imamo više para kada one sve manje vrede i za njih sve manje možemo da kupimo, rekao je Mihajlović.

On je rekao da je ogromna većina zaposlenih u veoma teškoj situaciji, posebno „kada se ima u vidu cena prosečne potrošačke korpe“.

S obzirom da prosečna potrošačka korpa košta oko 100.000 dinara, a da je medijalna zarada, koju prima najveći broj zaposlenih, duplo manja, jasno je da ne možemo biti zadovoljni takvim statusom i standardom, rekao je Mihajlović i dodao da većina zaposlenih živi na granici ili ispod granice siromaštva.

On je rekao da će se, ako se nastavi sa ovakvom politikom, nastaviti egzodus radnika u inostranstvo, što nije dobro za državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari