Šta ćemo ako izbije treći svetski rat: Da li će, kako tvrdi Vučić, Srbija imati dovoljno gasa ili je to "neodgovorna izjava u službi izbora" 1foto EPA-EFE/TOMS KALNINS

Tvrdnja predsednika Aleksandra Vučića da bi Srbija imala dovoljno gasa čak i da izbije treći svetski rat ne samo da ne odgovara istini već ni ne priliči odgovornom političaru, smatra domaća stručna javnost.

Gostujući u subotu u jutarnjem programu televizije Prva, Vučić je govorio na mnoge teme, između ostalog i one vezane za energetski sektor. Tom prilikom predsednik je istakao da Srbija ima 700 miliona kubnih metara gasa u rezervi, a nafte za više od 40 dana.

– Mislim da je svet na ivici svetskog sukoba, sve je veća želja za drugačijom raspodelom dobara. Da li će biti problema sa naftom i gasom, ne znam. Ali smo se postarali da imamo rezerve. Da nam neko ukine sve, mi imamo dovoljno gasa i nafte za 40 dana. To nije malo, ali ćemo još proširiti kapacitete. Ako neko ukine dovod gasa, ne možete odmah da vučete sve kapacitete, ali za osnovne kapacitete imamo dovoljno. Da izbije treći svetski rat, Srbija će imati dovoljno – potvrdio je Vučić.

Eksperti pak osporavaju njegovo rezonovanje i ističu da su iznete tvrdnje u funkciji kampanje za sledeće izbore, najavljene za decembar, ali da se pominjanje globalnog oružanog sukoba u kontekstu rezervi energenata s kojima država raspolaže ne može opravdati ni time niti bilo čim drugim.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović smatra da je veoma pogrešno i krajnje neprikladno što predsednik Vučić praktikuje poređenja ovog tipa.

– Odgovoran političar sebi ne može da dozvoli da daje takve izjave, odnosno da predviđa mogućnost trećeg svetskog rata i da onda kroz tu prizmu analizira energetske kapacitete Srbije. Sasvim je jasno da bi u slučaju ne rata već bilo kakvog problema sa snabdevanjem ruskim gasom Srbija bila u velikim problemima jer gotovo u potpunosti zavisi od njega. Drugim rečima, ne postoji realna alternativa ruskom gasu u ovom trenutku. Moglo bi se ići na transport gasa kopnenim i vodenim putem ali je veliko pitanje da li bi mogle da se obezbede dovoljne količine i skladišni prostor. Takođe, troškovi nabavke bi bili znatno veći i takav uvoz bi za Srbiju bio znatno nepovoljniji – objašnjava Gavrilović.

Naš sagovornik ističe da rezerve gasa koje poseduje Srbija ne bi bile dovoljne za celokupnu grejnu sezonu koja traja punih šest meseci.

– Količine gasa kojima Srbija raspolaže u skladištima su samo delić potreban za nesmetano snabdevanje potrošača u našoj zemlji. Stoga bi posle toga što bi sve rezerve gasa bile iscrpljene a novog ne bi bilo toplane koje u našoj zemlji uglavnom rade na gas bile prinuđene da pređu na mazut. To naravno znači da bi trebalo obezbediti i dovoljne količine mazuta. Na udaru bi bila i industrija koja u svom procesu proizvodnje koristi prirodni gas. Moralo bi da prođe vreme dok se ta preduzeća prilagode na drugačiji način proizvodnje što bi svakako izazvalo zastoj u radu i troškove. U najvećem problemu bi bili oni građani koji gas koriste za zagrevanje svojih domova jer bi praktično ostali bez goriva – naglašava Gavrilović.

I ekonomista Milan R. Kovačević smatra da je neumesno to što predsednik Vučić tvrdi da bi Srbija imala dovoljno gasa i u uslovima globalnog oružanog sukoba.

– Realno stanje stvari je takvo da su rezerve gasa s kojima Srbija raspolaže višestruko manje od potreba potrošača za tim energentom u periodu od recimo godinu dana. Poznato je da ratovi traju znatno duže od par meseci prema tome neosnovano je govoriti o tome da će Srbija u takvim uslovima imati dovoljno gasa za sopstvene potrebe. Naprotiv, ne bi ga imala ni približno dovoljno. Sasvim je jasno da izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića treba posmatrati u kontekstu kampanje za decembarske izbore – kaže Kovačević.

On dodaje da mu se “ne sviđa to što o snabdevenosti Srbije energentima Vučić govori pominjući mogućnost izbijanja trećeg svetskog rata”.

– Vučić kao političar to ne bi trebalo da radi, odnosno ako želi da ilustruje snabdevenost zemlje energentima poput gasa i nafte treba za to da osmisli drugi način umesto da u tom kontekstu pominje mogućnost izbijanja trećeg svetskog rata – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari