zakletva vlade srbijefoto FoNet Zoran Mrda

Dva ministra nisu prijavila ništa od imovine Agenciji za sprečavanje korupcije, većina ima u vlasništvu neku nepokretnu imovinu, dok jedan od ministara ima na svoje ime samo automobil. Najduži imovinski spisak prijavila je ministarka kulture Maja Gojković.

Većina “novih” ministara je prijavila imovinu, pojedini to još nisu učinili ili nisu “osvežili” podatke koje su ranije prijavili.

Predsednica Vlade Ana Brnabić početkom novembra osvežila je svoju prijavu Agenciji i navela kako u vlasništvu ima stan i potkrovlje od 327 kvadratnih metara, kao i garažu od 19 kvadrata. To je ono što je kupila, dok je iz nasledstva dobila kuću od 167 kvadratnih metara, kuću od 30, nekretnine na ostrvu Krku, kao i grobno mesto.

Ministar finansija Siniša Mali prijavio je petosoban stan od 127 metara kvadratnih, garažu od 13, trosoban stan od 77 i apartman od 30 kvadrata.

I dok su imovinske karte “starih” ministara već bile manje-više poznate javnosti pojedini mnistri su prvi put prijavljivali svoju imovinu ili bar prvi put od kada su na novoj funkciji.

Ministarka energetike Dubravka Đedović imovinu je prijavila pre dve nedelje, i na sajtu Agencije za sprečavanje korpucije navodi se da u vlasništvu ima polovinu petosobne kuće od 350 kvadratnih metara, pola jednoiposobnog stana od 92 kvadrata, dok je u stopostotnom vlasništvu jednosobnog stana od 52 i trosobnog od 135 kvadratnih metara.

Njeno je i 35 odsto od 2,2 hektara građevinsko-poljoprivrednog zemljišta.

Nova ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković u vlasništvu ima trospratnu kuću od 276 kvadratnih metara i garažu od 29 metara, dok je Husein Memić, ministar turizma i omladine, u vlasništvu poslovnog prostora od 30 kvadrata, sprata u kući od 35 kvadratnih metara. U nasledstvo je dobio sprat u kući od 50 kvadratnih metara, dok je od pokretne imovine prijavio automobil audi A6 karavan, 2016. godište.

Goran Vesić je po postavljenju za ministra građevinarstva u novoj Vladi prijavio trosoban stan od 112 kvadratnih metara koji je dobio u nasledstvo. Isti taj stan prijavio je u imovinskoj karti i 2013. kada je imenovan za zamenika gradonačelnika Beograda.

U odnosu na tu prijavu imovine Vesić je “osiromašio” jer je tada uz stan prijavio i škodu superb, koje više nema u njegovoj imovinskoj karti.

Nova ministarka nauke Jelena Begović poslednji put je imovinu prijavila pre dve godine i to po pola dvoiposobnog stana od 65 kvadrata i dvoiposobnog od 72 kvadrtna metra.

Ministarka pravde Maja Popović u vlasništvu je dva dvosobna stana od 62 i 63 kvadrata, dok novi ministar telekomunikacija i medija Mihailo Jovanović ima dva dvosobna stana i dve garaže, kao i poslovni prostor od 28 kvadrata koji je dobio na poklon od roditelja.

Agenciji je prijavio i 878 akcija Telekoma u vrednosti nešto manjoj od 2.000 evra.

U imovinskoj karti ministra privrede Rada Baste je samo mercedes B klase, 2006. godište, dok je novi ministar za javna ulaganja Marko Blagojević prijavio garsonjeru od 24 kvadratna metra i fijat 500 iz 2020. kao i motocikl pjađo iz 2016. Blagojević ima i 50 odsto udela u Cesidu.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović poslednji put je imovinsku kartu predao oktobra 2018. godine i tada je prijavio kuću od 100 kvadrata, dvosoban stan od 60, i njivu od 56 ari, kao i dva automobila Audi A4 iz 2004. i pasat iz 2000.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov je avgusta ove godine Agenciji prijavio jednosoban stan od 34 kvadratna metra, vikendicu od 68, i šest njiva pod peskom, od kojih je najmanja 2.202 kvadratna metra, a najveća 6.195 kvadrata.

Osim toga, prijavio je i tri automobila – opel korsu iz 2001, pežo 206 iz 2006. i mercedes C200 cdi iz 2010. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je poslednji put imovinu prijavio 2019, i to kuću od 250 kvadrata, vikendicu od 31, više od 10 ari zemljišta, automobil Audi Q7 iz 2007. koji je uzet na lizing.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević u imovinskoj karti navodi da je u vlasništvu dvosobnog stana od 78 kvadratnih metara, dvorišta od 250, garaže, kao i njive od 3.100 kvadrata. U vlasništvu je i trećine vikendice od 45 kvadratnih metara, kao i automobila “škoda karoq”, iz 2019, koji je kupljen na lizing.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić ima na svoje ime dva dvosobna stana, od kojih je jedan pod hipotekom, kao i automobil “lada kalina kros” iz 2016. godine, dok je Darija Kisić koja se u novoj Vladi bavi brigom o porodici prijavila polovinu troiposobnog stana i audi A3 iz 2005.

Ministar sporta Zoran Gajić ima četvorosoban stan od 139 kvadratnih metara, apartman od 47, i jednosoban od 50 kvadrata. Ima i 50 odsto udela u stanu od 52 kvadrata, isto toliko i u garaži od 12 kvadrata.

Gajić je prijavio i “mercedes glk” iz 2013.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić ima troiposoban stan od 106 kvadrata, kao i akcije u Progresu koje vrede 600 dinara.

Miloš Vučević, potpredsednik Vlade i ministar odbrane, ima dva stana – jedan od 86 i drugi od 50 kvadratnih metara, kao i garažu od 15 kvadrata i pet akcija u vrednosti od 1.800 dinara u novosadskoj firmi TGASASO0810.

U Vladi su i tri ministra bez portfelja, od kojih dvojica – nemaju ništa na svoje ime, Đorđe Milićević i Edin Đerlek.

Novica Tončev, s druge strane, ima dva trosobna stana, jedan “prenet iz građevinske radnje”, dve kuće – jednu od 118, drugu, porodičnu od 120 kvadratnih metara, poslovni prostor od 22 hektara, i još tri poslovna prostora veličine od 122 do 218 kvadratnih metara, kao i četiri ara zemljišta.

Najduži spisak Maje Gojković
U imovinskoj karti ministarke kulture Maje Gojković su dva dvosobna i tri trosobna stana, od čega je jedan kupljen, a ostali dobijeni u nasledstvo.

Gojković ima i jednu garažu, vlasnik je i trećine stambeno-poslovne zgrade, zgrade zanatstva i ličnih usluga, tri porodične stambene zgrade, kao i tri pomoćne zgrade ukupne veličine 64 kvadrata. Trećinu vlasništva ima i u šest njiva 7. klase, jednoj šeste klase, šumi 4. klase, vinogradu druge klase, voćnjaku četvrte klase, kao i još po jednom voćnjaku i vinogradu treće klase i vikendici od 48 kvadratnih metara. U imovinskoj karti Maja Gojković navodi da ima trećinu vlasništva i u 13 parcela građevinskog zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari