Šta mogu Zrenjaninci sa 1.000 dinara, a šta Kikinđani? 1Foto: Shutterstock /Natasa Ivancev

Pre deset godina sa hiljadu dinara moglo je da se kupi više proizvoda nego danas. Recimo, 2,2 kilograma svinjskog mesa umesto sadašnjih kilogram i po.

Ili 80 jaja umesto sadašnjih 50, odnosno 14 litara pasterizovanog mleka nekada a sada nekih 6,5 litara.

Šta sve mogu za jednu „crvenu“ novčanicu, u anketi na Fejsbuk stranicama za gradove Zrenjanin i Kikinda objasnili su naši ćitaoci, neko šaljivo a neko ljutito, svi svesni da je standard opao.

Zrenjaninci su najčešće odgovarali sa „Skoro pa ništa“ i „Možda jedan dan preživljavanja“.

Neki od njih ovako su objasnili situaciju – „Dvadeset jaja,dva hleba, kilogram pilećih batkova,2kg šargarepe i novine; Glas za AV na buducim izborima, takav smo narod; Budućnost na izborima; Pa svasta al u snovima; Pitajte premijera i njenog sefa; Obraz, on je trenutno najjeftiniji; Nutela i hleb; „Suza“ za grob (manja); Može 10 kilograma krompira; 10 balona vode za piće.“

Građani Zrenjanina vrednost hiljadarke komentarisali su: „Koliko treba pošteno da radiš za jednu crvenu? To je pravo pitanje… i koliko vredi?; Pesma na veselju; Četvoroclana porodica ima da pije vodu 10 dana ili kupis 1 kilogram dobrog parčeta mesa ili ni paket mleka ili 3 paketa wc papira ili…40 jaja“.

Na isto pitanje, šta može sa hiljadu dinara u njihovom gradu, Kikinđani su naveli „ništa“ i „kad se nema, mnogo je“.

Predložili su i da se uplati donacija za lečenje dece, zatim su odgovarali sa: „Pavlaka,sir,jogurt, cigare I za kesu mi jos falil i „da se slikaš sa njom, da imaš dokaz da si je imao“.

Neki su navodili „konopac ili štranjku, sa se obesiš“, drugi „možeš da popiješ 5 rakija i da se napiješ“, drugi „sediš i plačeš“, „da brišeš suze“.

Evo još nekih odgovora – „Može 1 kilogram banane, 1 kilogram narandže, 1kg jabuke, 1 salatu sinfoniju, 1 cveklu., 1 crnu rotkvicu, 200 grama badema i jos ti ostane kusur a za to možeš kupiti vodu i rolnu toalet papira., imaš sve obezbeđeno za 1 divan dan“.

Bilo je i ovakvih odgovora: „Da kupiš Žvake, hahahaha“, 5.6L goriva; Za Vučićev sendvič. Bolje i nismo zaslužili;Pivo kod moce; Da nađemo siguricu u Mocartu i eto dve; 50 i kusur jaja,po dva jajeta četvoročlanoj porodici 7 dana za doručak ; možeš da dobiješ dve od petsto.; Ko zna baratati sa novcem, ručak za dvoje“, glasili su odgovori Kikinđana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari