Ulaganja u turizam u zaletu: Svi novi hoteli i urbane rekonstrukcije od Zemunskog keja do Kopaonika 1Foto: Wikipedia.org

Srbiju je za prvih 11 meseci posetilo 3,5 miliona turista, gotovo 54 odsto više nego godinu dana ranije, a najposećenije banje u novembru bile su Vrnjačka Banja, Sokobanja, Vrdnik, Lukovska Banja i Palić, a od planinskih centara Zlatibor, Kopaonik, Tara i Fruška gora, Divčibare i Goč.

Interesovanje investitora za ove destinacije zato ne jenjava, piše Ekapija.

Grade se novi luksuzni hoteli, rekonstruišu stari, a bum su prošle godine doživeli su akva-parkovi i bazenski kompleksi.

U Vrnjačkoj Banji otvoren je akva-park koji je najavljen kao najveći u zemlji i regionu, a Kopaonik bi trebalo da dobije prvi zatvoreni akva-park u Srbiji u okviru luksuznog resorta Harmonija.

Ekapija objavila je listu investicija u turizam koje su tokom 2022. godine izazvale najviše pažnje, a među njima su i neke u Beogradu i na Kopaoniku.

Hotel InterContinental Novi Beograd

Nakon početka rekonstrukcije Sava centra, kompanija Delta Real Estate najavila je novi investicioni ciklus, koji će u Beograd dovesti još jedan hotel iz InterContinental grupe.

Hotel sa pet zvezdica i 220 soba će se nalaziti na atraktivnoj novobeogradskoj lokaciji u Bloku 20, u Ulici Milentija Popovića.

“Na ovoj parceli biće izgrađen i poslovni prostor sa podzemnim garažama, a ceo kompleks stvoriće modernu i zelenu oazu na pešačkoj udaljenosti od najvećeg kongresnog centra. Spreman je fascinantan projekat, za koji će biti potrebno izdvojiti značajna sredstva”, naveli su iz kompanije Delta Real Estate i dodali da su bliže nego ikada do ostvarenja jednog od svojih ciljeva – da hotel Interkontinental vrate u Beograd.

Aqua park Raj Vrnjačka banja

Akva park Raj predstavljen kao najveći akva-park u Srbiji i regionu prima od 4.000 do 6.000 ljudi, površine je 3,5 hektara, a investicija je vredna 12 miliona evra.

U okviru akva-parka nalaze se familijarni tobogani, adrenalinski tobogan tzv. kamikaza do 30 metara visine, hidromasažni bazeni sa devet režima rada, najduža lenja reka dužine od 460 metara.

Tu su i bazeni sa veštačkim talasima koji pružaju morsku avanturu na površini od 2.000 kvadratnih metara, kao i restoranski deo.

Linijski park Beograd

Grad Beograd raspisao je u oktobru prošle godine tender za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na izgradnji Linijskog parka. Ukupna vrednost okvirnog sporazuma iznosi 8,27 milijardi dinara bez PDV-a, odnosno oko 70,7 miliona evra.

Radovi će se izvoditi na uređenju Linijskog parka i podzemne garaže sa pripadajućom saobraćajnom infrastrukturom, pešačke površine ispred SRPC „25. maj – Milan Gale Muškatirović“ i prostora oko Spomenika braniocima Beograda 1915. godine.

Predviđeno je postavljanje čelične skulpture visine oko 10 metara, urbane bašte sa aromatičnim i biljem koje odbija komarce, izgradnja multi-funkcionalnog objekta ekološko-edukativnog centra, kao i podzemna garaža sa 550 parking mesta.


Hotel Šumadija Aranđelovac

Opština Aranđelovac izdala je u avgustu prošle godine obaveštenje u kome se navodi da je za projekat rekonstrukcije i dogradnje hotela Šumadija potrebna izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Reč je o projektu koji se nalazio na javnom uvidu, čiji je obrađivač bio Atelje AL iz Vrnjačke Banje, a investitor je Bukovička anja Stublina.

Hotel je građen tridesetih godina prošlog veka. Proglašen je za kulturno dobro i zaštićen kod Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije.

Isprojektovano je proširenje postojećeg hotela sa spavaćim blokom, kongresnim centrom i delom sa otvorenim i zatvorenim bazenom, kao i topla veza između dograđenog dela objekta i postojećeg objekta hotela Šumadije.

Hotel Vodena vila Donji Milanovac

U centralnom delu Donjeg Milanovca gradiće se hotel sa četiri zvezdice Vodena vila. Biće smešten u Ulici kralja Petra I, uz obaloutvrdu Dunava, u okviru nacionalnog parka Đerdap sa režimom zaštite 3. stepena. Investitor je Vodena vila doo Beograd.

Hotel će imati prizemlje, mezanin i četiri sprata, a smeštajni kapacitet hotela je 81 smeštajna jedinica, za 168 osoba. Hotel će imati i zatvoreni bazen sa spa centrom i prostorima za masažu.

Mövenpick Fruške terme Vrdnik

U junu 2021, potpisan je ugovor o franšizi između francuske Akor grupe i domaće Promont grupe, čime je hotel Fruške terme postao prvi Mövenpick (Mevenpik) hotel u našoj zemlji. Kako je navedeno, Mevenpik Fruške terme resort and spa je najveći akvapark, spa centar kao i najveći konferencijski centar u Srbiji.

Promont grupa u početku poslovanja bila je mala porodična kompanija koja je uspela da od jednog hotela, Premijer Akva, izgradi veliki kompleks Fruške terme u koji je do dolaska Akor grupe uloženo više od 70 miliona evra.

Bazenski kompleks Kladovo

Između dva jezera i postojeće sportske hale u Kladovu, na trenutno neizgrađenom zemljištu površine oko 22.550 kvadratnih metara, predviđen je kompleks gradskih bazena Jezero.

Projekat je izradio projektantski tim Arhitekta 7 iz Beograda, a podrazumeva gradnju dva bazena koji će moći da prime 330 posetilaca, kafea, upravne zgrade, info-pultova, svlačionica, kao i zelenih i saobraćajnih površina.

Moguće je, navodi se u projektu, planirati i pokrivanje balonom u zimskom periodu.

Hotel Zoned Kop Panorama Kopaonik

Na početku vikend naselja Kopaonik niče petokrilni apart hotel Zoned Panorama sa 300 apartmana, podzemnom garažom sa 200 parking mesta i velnes spa centrom.

Investitor gradnje vredne oko 20 miliona evra je Zoned Kop Panorama doo iz Raške, a završetak radova planiran je za početak 2025. godine.

Aqua park Harmonija Kopaonik

U vikend naselju na oko šest kilometara od centra Kopaonika i tri kilometra od ski staze Sunčana Dolina, niče luksuzni resort Harmonija sa pet zvezdica i 149 smeštajnih jedinica.

Završetak radova očekuje se krajem 2023. a imaće dva hotela, vile u nizu, podzemne garaže i sopstveni zatvoreni amfiteatar. Glavna atrakcija Harmonija resorta svakako je Harmoland, prvi zatvoreni akva park u Srbiji koji će moći da primi do 400 osoba.

Zemunski kej

Prošle godine predstavljena su tri idejna rešenja za obaloutvrdu Zemunskog keja koja su pristigla na konkurs opštine Zemun.

Rešenjem autorskog tima Beopoteza, obaloutvrda koja se završava kod marine Radecki, projektom je produžena i proširena do mosta Mihailo Pupin.

Predlog je da se na obali smenjuju marine, parkovi, ugostiteljski objekti i sportsko-rekreativni sadržaji.

Treći projekat koji je dostavio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije – IAUS, predvideo je da se kod Pupinovog mosta gde se završava šetalište, napravi proširenje i okretnica, piše Ekapija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari