Stamatović: "Svesrpska moba" zakazana za 1. maj 1Foto: Nenad Kovačević

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, pozvao je građane da učestvuju u „svesrpskoj mobi“ za izgradnju gondole na Zlatiboru i najavio da će ta dobrovoljna radna akcija biti organizovana 1. maja.

– „Svesrpska moba“ značiće odbranu državne imovine i realizaciju najveće investicije opštine Čajetina, koja se finansira iz sopstvenih sredstava. Čekajući institucije da reše pitanje prenosa zemljišta na državu i izdavanje građevinske dozvole, ovo je jedini način da realizujemo našu investiciju – poručio je Stamatović.

Lokalna vlast u Čajetini je, 11. februara ove godine, organizovala prvu „narodnu radnu akciju“, kojoj se odazvalo više od 2.000 građani te varošice, ali i drugih gradova Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a koji su volovskim zapregama, krampovima i lopatama započeli kopanje temelja. To je bio izraz protesta protiv državnih organa za koje Stamatović navodi da duže od dve godine opstruišu taj projekat, tako što sporo rešavaju problem imovinsko-pravnih odnosa na trasi buduće gondole i ne izdaju građevinsku dozvolu za gradnju na njenoj celoj trasi. Tada je reagovalo Ministarstvo građevinarstva i upozorilo da je u pitanju bespravna gradnja i da bi ta opština trebalo da poštuje zakone, te da je gradnja moguća na onim delovima za koje je to ministarstvo izdalo dozvole.
Najveći problem je taj što je, pre dve godine, Ministarstvo građevinarstva dodelilo, bez naknade, državno zemljište od 2.213 hektara privatizovanom preduzeću „PK Zlatibor“, ali je Stamatović alarmirao javnost i primorao Ministarstvo da promeni odluku i taj spor još uvek nije rešen. Iznad dela tog zemljišta trebalo bi da prođe trasa buduće gondole, koja bi sa skoro devet kilometara trebalo da bude najduža žičara-gondola na svetu i koja bi, kao turistička atrakcija, trebalo da spoji centar Zlatibora sa Tornikom i da ima međustanicu kod Ribničkog jezera.
Projekat vredan 13 miliona evra samostalno finansira opština Čajetina i od francuske kompanije „Pomagalski“ je već kupila svu potrebnu opremu i kabine, a za izvođača radova je izabrano preduzeće „Jedinstvo“ iz Užica.

Objašnjavajući da je lokalna vlast bila strpljiva i čekala da država reši njihov zahtev, a kako upravni spor oko vlasništva navedenog zemljišta nije rešen i Ministarstvo građevinarstva nije izdalo građevinsku dozvolu za celu trasu buduće gondole, već za neke njene delove i faznu izgradnju, ali ne i za gradnju početne stanice, Stamatović objašnjava da „čekanja više nema“ i da će građevinski radovi početi 1. maja.

– Oni koji podržavaju premijera Aleksandra Vučića mogu da rade šta hoće po Srbiji, a mi koji želimo da radimo po redovnim procedurama, do sada to nismo uspeli i pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže kako bismo odbranili narodnu imovinu. Ne želimo da gradimo bez građevinske dozvole, ali stalno se odlažu sudski sporovi i vrtimo se u začaranom krugu – rekao je Stamatović i dodao da se time nanosi ogromna šteta Čajetini, a da se nekim licima, za koje je rekao da im se ne zna identitet, omogućava velika materijalna dobit.

– Kome je namenjeno sporno zemljište i zbog čega opština Čajetina ne može da gradi tako značajan objekat na državnom zemljištu – pita se predsednik čajetinske opštine i objašnjava da je predstojeća „svesrpska moba“ način da se još jednom izrazi nezadovoljstvo odnosom države prema toj lokalnoj samoupravi.

– Mobu smo simbolično zakazali za 1. maj kada je Praznik rada, a u to vreme na Zlatiboru bude od 20.000 do 30.000 ljudi. Tada želimo da krenemo sa radovima i od tog projekta nećemo odustati – poručio je Stamatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari