Stanje u Kolubari koštaće nas još 460 miliona evra ove godine 1foto (BETAPHOTO/JP "Elektroprivreda Srbije"/DS)

S obzirom da Rudarski basen “Kolubara” u narednih dve godine neće uspeti da se osposobi za proizvodnju punim kapacitetom Elektroprivreda Srbije će u tom periodu biti prinuđena da uvozi nedostajuće količine struje iz inostranstva zbog čega će trpeti gubitke od oko 460 miliona evra.

Da će za oporavak izraubovanog rudarskog basena u Lazarevcu, u koji nije ulagano niti je održavan na adekvatan način, biti potrebno vreme potvrđuje i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

– Mi se borimo sada sa inženjerima iz EPS-a kako da “Kolubara” u narednih godini i po dana stane na noge. Sve naše analize kažu da je minimum godinu i po dana do dve potrebno da se u “Kolubari” otvore nova polja, uloži u mehanizaciju i poveća proizvodnja otkrivke – izjavila je resorna ministarka tokom svog nastupa na televiziji “Prva”.

Sa onim što je rekla slaže se i Milan Đorđević, nekadašnji predsednik Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije. On za Danas ističe da to preduzeće sada plaća ceh što se Rudarskim basenom “Kolubara” dugi niz godina rukovodilo na neadekvatan način.

– To je posebno eskaliralo u periodu od poslednjih šest godina. Sve nedaće u koju je “Kolubara” dospela posledica su lošeg rukovođenja, pogrešnih kadrovskih rešenja, nestručnosti i nesposobnosti ali i neodržavanja i neulaganja u rudarski basen. Mehanizacija se nije redovno popravljala, remontovala niti se ulagalo u novu opremu i sve je to dovelo do toga da “Kolubara” ne radi punim kapacitetom. Potrebno je da prođe određeno vreme od godinu i po do dve dana da se stvari dovedu u red. Kada se to ostvari Rudarski basen “Kolubara” će opet moći da radi punim kapacitetom i da proizvodi 100 hiljada tona uglja dnevno – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, nedostajuće količine struje će morati da se nadoknađuju uvozom dok se ta situacija ne reguliše.

Kako ističe, glavni krivci za to što će Srbija u slučaju hladnog vremena i velike potrošnje morati da uvozi struju oni koji su sistem doveli u loše stanje a među njima je i bivši direktor Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić koji je početkom godine bio prinuđen da podnese ostavku zbog kolapsa elektroenergetskog sistema zemlje.

– Ipak se nadam da će u slučaju da se odmah počne sa obnovom rukovodećeg kadra u EPS-u i kordiniranjem rada u preduzeću sistem uspešno oporaviti u narednih osam meseci i spremno dočekati narednu zimsku sezonu – ističe Đorđević.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da će se manja proizvodnja uglja u Rudarskom basenu “Kolubara” sa jedne strane odraziti pozitivno a sa druge negativno po interese građana.

– Manjim sagorevanjem uglja u termoelektranama vazduh u Srbiji biće čistiji ali sa druge strane s obzirom da se konzum povećao da se troši više struje zbog rasta privrednih aktivnosti EPS će morati da uvozi električnu energiju. Struja na evropskim berzama je posebno skupa tokom zimske sezone kada je potrošnja u Srbiji inače velika. U slučaju da u naredne dve sezone koliko će trajati obnova kapaciteta u Rudarskom basenu “Kolubara” iz domaćih izvora ne budemo dobijali dovoljno struje bićemo prinuđeni da je uvozimo. U konkretnom slučaju, ako bi prosečna cena struje bila 125 evra po megavat satu to znači da bi na godišnjem nivou Elektroprivreda Srbije, s obzirom da bi nabavne cene bile veće od prodajnih, zbog uvoza električne energije iz inostranstva pretrpela gubitke od oko 460 miliona evra – objašnjava Gavrilović.

Prema njegovim rečima, to bi se moglo izbeći izgradnjom novih obnovljivih izvora energije u Srbiji poput solarnih panela ili povećanjem cena struje za domaćinstva i privredu, Ovo drugo, zaključuje, sa odobravanjem ne bi bilo dočekano ni kada je reč o indivudualnim potrošačima ni u slučaju privrede.

– EPS-u su potrebna ulaganja koja se mere stotinama miliona evra, a jedan od najvažnijih zadataka jeste stavljanje Rudarskog basena “Kolubara” na noge.

Između ostalog, potrebna su ulaganja u revitalizaciju i nabavku nove mehanizacije, povećanje proizvodnje otkrivke, povećanje proizvodnje uglja, regulisanje kosina, stavljanje u funkciju sistema za homogenizaciju uglja.

Problemi u EPS nisu nastali juče, pa se neće ni rešiti za dan, nedelju ili mesec, ali je važno da se promeni način funkcionisanja ovog preduzeća. Srbija trenutno dobija dve trećine električne energije iz uglja, i proizvodnja u termoelektranama se neće obustavljati preko noći. Osnovni zadatak ispred nas je da uradimo sve da se ista ili slična situacija u kojoj se JP EPS našao na kraju prethodne i početkom ove godine više nikada ne ponovi.

Izvesni rizici i u redovnom radu postoje te ih nije moguće u potpunosti isključiti – navodi se u odgovoru Ministarstva rudarstva i energetike na pitanje Danasa da li će u naredne dve grejne sezone Elektroprivreda Srbije biti prinudđena da uvozi struju.

Nadležni u tom ministarstvu ističu da će nove mere koje podrazumevaju investiranje i u proizvodnju uglja ali i u efikasniju i veću proizvodnju električne energije, maksimalno neutralisati rizike od predvidljivih situacija, i obezbediti prevenciju mogućih posledica.

Mihajlović: Srbija mora da gradi nove kapacitete za proizvodnju struje

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je juče da Srbija mora da radi na svojoj energetskoj bezbednosti i gradi nove kapacitete, bez obzira na otpore i strah koji postoji uvek kad se dešavaju velike promene.
-Niko ne kaže da obnovljivi izvori energije treba da bude dominantni izvor, niti će uvođenje novih kapaciteta u sistem biti preko noći, ali moramo da menjamo strukturu energetskog miksa, bez obzira na otpore. Srbija je jedina zemlja u svetu koja duže od tri decenije nije izgradila nijedan elektroenergetski kapacitet i to mora da se menja – rekla je ministarka Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari