Stečaj za prijepoljsku "Livnicu" 1

Privredni sud u Užicu i stečajni sudija Miljko Mićović, odlučujući po predlogu za pokretanje stečajnog postupka nad d.o.o. FAP „Livnica sa nadgradnjom“, koji je podnelo Ministarstvo za privredu, doneo je 22. februara rešenje o pokretanju stečajnog postupka.

Stečajni postupak se pokreće zbog trajne nesposobnosti preduzeća za plaćanje. Poverioci će u roku od 120 dana prijaviti svoja potraživanja.

Dugogodišnji direktor prijepoljske „Livnice“ Željko Ružić, koja je važila za najperspektivnije preduzeće ove opštine i za čijim je proizvodima postojalo i još postoji veliko interesovanje i prostor za plasman i na inostranom tržištu, kaže da se ovakav epilog očekivao još od 31. maja prošle godine kada je prestala zaštita od prinudne naplate preduzeća u restrukturiranju. „Praktično od tada mi više nismo mogli poslovati. Urađen je socijalni program i svi radnici „Livnice“ su otišli“, predočava situaciju dosadašnji direktor. Tako je „Livnica“ostala bez zaposlenih, osim radnika na obezbeđenju, u skladu sa zakonskim odredbama.

Na pitanje da li je postojala bilo kakva šansa da se izbegne ovakav epilog, s obzirom da je država tražila godinama partnere , odnosno kupce kako FAP-a, tako i „Livnice“, da je još pre samo dve godine internacionalna vrlo moćna korporacija „Prevent“ dala ozbiljnu ponudu, Ružić naglašava da više nije u kompetenciji da daje izjave, ali da je je rukovodstvo pokušavalo na sve načine da nađe sagovornike i preko lokalne vlasti, da je alarmirano opštinsko rukovodstvo da nešto pokuša, da posreduje, ali da sagovornika nije bilo.

Upitan da li je ovo kraj „Livnice“ ili ima nade ukoliko se pojavi kupac koji bi bio zainteresovan za proizvodnju, Ružić odgovara da je Ministarstvo za privredu nadležno za status ovog preduzeća i da je ono procenilo, u skladu sa zakonom, da se otvori stečaj. „Ne mora nužno da znači i da je ovo kraj za „Livnicu“ jer ukoliko bi došlo do promene vlasništva, mogla bi i proizvodnja da se pokrene. Mi imamo osnovnu opremu, imamo proizvodni program, uz investiranje koje bi bilo neophodno za inovacije i nadgradnju i nove, mlade stručne kadrove mogao bi da bude i novi, zdrav početak za „Livnicu“ i da se opet priča o „Livnici“ kao uspešnoj firmi“, kaže dugogodišnji direktor „Livnice sa nadgradnjom“ Željko Ružić.

U stečaju i "FAP Stan"

Sem za „Livnicu“, stečaj je pokrenut i za „FAP Stan“ Priboj, takođe zbog trajnije nesposobnosti za plaćanje. Poverioci su pozvani da u roku od 120 dana prijave svoja obezbeđenja i neobezbeđena potraživanja. Prvo poverilačko ročište zakazano je za 30. mart za oba preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari