fiat blokada autoputafoto FoNet Marko Dragoslavic

Multinacionalni proizvođač automobila Stelantis najavio je 50 miliina evra ulaganja u nemačkog proizvođača litijuma Vulkan Enerdži Resors kako bi osigurao sirovine za veću proizvodnju baterija, objavio je regionalni poslovni portal SEEbiz.

Navodi se da je najava investicije „važna poruka jednog od najvećih svjetskih proizvođača automobila u transformaciji prema održivom i strateškom vađenju sirovina za baterije“, rekao je u četvrtak izvršni direktor nemačke kompanije Horst Kreuter.

Grupa sa sjedištem u Amsterdamu proizvodi brendove poput Pežoa, Opela, Citroena i Fijata.

Vulkan proizvodi geotermalnu energiju u ravnici Gornje Rajne i planira da proizvodi litijum hidroksid, ključni sastojak baterija za električna vozila, bez fosilnih goriva i s neto neutralnim utjicajem na klimu.

Kompanija sa sedištem u gradu Karlsrueu osnovana je 2020. godine i nemačka je podružnica grupe Australian Vulkan.

„Strateško ulaganje u vodeću litijumsku kompaniju pomoći će nam da stvorimo otporan, održiv lanac vrednosti za našu evropsku proizvodnju baterija za električna vozila“, izjavio je izvršni direktor Stelantisa Karlos Tavares.

Kompanije su produžile ugovor iz 2021. za još pet godina, do 2035. Vulkan namjerava Stelantisu isporučiti 81.000 do 99.000 tona litijum hidroksida tokom razdoblja od 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari