Stočari još čekaju subvencije za 2018. 1Foto: EPA-EFE/ CLEMENS BILAN

Iako su odavno predali zahteve za ovu godinu, deo stočara u Srbiji još čeka isplatu subvencija za prošlu, 2018. godinu.

„Mesecima dobijam isti odgovor kada pozovem Upravu za agrarna plaćanja – da je zahtev u završnoj fazi obrade. Predao sam zahtev i za ovu godinu, ali sigurno je da neće biti isplaćen novac za ovu dok se ne završi sa prethodnom“, kaže za Danas Dragoš Bojanić iz okoline Kraljeva.

On uzgaja 30 ovaca, od čega su, kako kaže, 22 umatičene, odnosno za njih dobija subvenciju.

„Za prošlu godinu trebalo bi da dobijem 156.000 dinara, što sam mislio da iskoristim za kupovinu stočne hrane, jer jedino seno imam, sve ostalo kupujem“, napominje Bojanić. Kaže da nije jedini i da još dosta njih koji se bave stočarstvom u kraju čeka subvencije, dok postoje oni kojima je novac „legao“.

Iz Ministarstva poljoprivrede tokom poslednjih nekoliko dana nismo dobili odgovor zbog čega se kasni i kada oni koji nisu dobili subvencije za prošlu godinu mogu da ih očekuju. Ono što na osnovu ranijih godina može da se pretpostavi jeste da za ovo nadležna Uprava za agrarna plaćanja nema dovoljno kadra da posao završi u roku.

Kada je pre tri godine osnovana Uprava za agrarna plaćanja bio je problem sa manjkom ljudi jer im je, kako je tada Danasu rečeno u Ministarstvu, umesto 110 bilo dozvoljeno zapošljavanje svega 60 do 70 ljudi. Očigledno da je to problem i danas, pogotovo ako se zna da je budžet za subvencije ove u odnosu na prošlu povećan za sedam milijardi dinara, a da godišnje bude i do 500.000 zahteva za podsticaje.

Krajem prošle godine zbog sumnji da je primao mito uhapšen je v. d. direktor Uprave, i postavljena je nova direktorka Biljana Petrović, koja je u martu ove godine u razgovoru za Agropress rekla da ulažu velike napore da nadoknade zaostatak u isplati podsticaja i u što kraćem roku isplate zahteve koje su poljoprivredni proizvođači i prerađivači podneli tokom 2017. i 2018. godine.

„Nastojimo da svi zaostali zahtevi za podsticaje iz nacionalnog budžeta koji ispunjavaju propisane uslove za ostvarivanje prava na podsticaj budu rešeni kako bi bez dugovanja prema poljoprivrednim proizvođačima dočekali podnošenje zahteva za podsticaje u tekućoj godini“, rekla je pre pola godine Petrović.

Problem sa kašnjenjem subvencija za stočarstvo očigledno nemaju samo u okolini Kraljeva. Predsednik Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić tvrdi da je tako bilo i ranijih godina.

“ U stočarstvu se ti zahtevi duže obrađuju i to zna da potraje, tako je bilo i prethodnih godina. Ne znamo šta je sve problem, ali nedavno smo bili u Nišu i tamo se žale na isto. Da li je do matične službe, nedostatka ljudi, mi pokušavamo da ubrzamo, ali to ide sporo“, kaže Jakšić. On kaže da još nisu isplaćena sredstva za prošlu godinu, a otvaraju se novi konkursi, tako da imamo situaciju da se objavljuje poziv za IPARD za narednu godinu, a da još nisu završeni zahtevi za prošlu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari