Stočari traže hitan sastanak o pomoći države, predlažu mere za zaustavljanje "gašenja" stočarstva 1Foto: EPA-EFE/ CLEMENS BILAN

Savez proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) uputio je danas pismo predsednici Vlade Ani Brnabić i predsedniku države Aleksandu Vučiču u kome zahteva hitan sastanak na kome bi se dogovorili o pomoći države stočarima u žitaricama.

„Tražimo hitan sastanak radi dogovora o pomoći proizvođačima goveda, svinja i ovaca u žitaricama  kako ne bi i ovo malo stočnog fonda otišlo na prinudno klanje“, navedeno je u pismu.

Dodaje se da stočari traže i formiranje radne grupe koja će se redovno sastajati u Vladi, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu za selo i Skupštinskom odboru za poljoprivredu.

SPAS traži i uvođenje, prelevmana na uvoz žive stoke (osim priplodnih grla) mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.

Osim toga to uduženje je navelo i da zahteva da se redovno isplaćuju subvencije i podsticaji u Vojvodini, kao i u ostatku Srbije, i to i za velike i za male poljoprivrednike.

Oni traže i da se zbog suše poglasi elementarna nepogoda u poljoprivredi i time ne naplaćuje taksa za odvodnjavanje.

U pismu je navedeno da će na sastanku predložiti niz mera kako bi se zaustavilo, „gašenje“ stočarstva i iseljavanje stanovništva iz sela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.