Stojanović: Sindikat tužio Juru zbog mog otkaza 1Foto: BETAPHOTO/ SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Iako je Inspekcija rada donela odluku kojom se nalože moj povratak na posao, nakon što mi je poslovodstvo Jura korporacije u Leskovcu u aprilu uručilo otkaz, obezbeđenje je zatražilo da napustim fabrički krug po, kako mi je saopšteno, odluci pravne službe.

I otkaz i udaljavanje sa radnog mesta, suprotno odluci Inspekcije rada su posledica mog sindikalnog delovanja u preduzeću koje smeta menadžmentu kompanije – kaže za Danas Predrag Stojanović, predsednik Samostalnog sindikata Jure u Leskovcu.

Naš sagovornik objašnjava da se u sredu, shodno odluci Inspekcije rada, vratio na posao i obreo na svom radnom mestu.

– Ušao sam u fabriku bez problema i počeo sa radom. Nakon izvesnog vremena po mene su došli pripadnici obezbeđenja rekavši da treba da idem na razgovor u pravnu službu. Izveli su me u fabričko dvorište i rekli da tu čekam pravnicu koja navodno želi da mi se obrati. Nakon toga su se pripadnici obezbeđenja udaljili. Posle izvesnog vremena vratio se jedan od njih koji mi je saopštio da po odluci pravne službe moram da napustim prostor fabrike, što sam ja i učinio – objašnjava Stojanović.

Prema njegovim rečima, problemi koje ima sa poslovodstvom su počeli kada je menadžment fabrike saznao da on osniva sindikalnu organizaciju u preduzeću. Nakon što je prošlog aprila obavestio javnost o tome da su zaposleni u Juri primorani da rade iako se u fabrici širi epidemija dobio je dve opomene zbog „kršenja radne discipline“.

– Menadžment je zauzeo stav da kao zaposleni nemam pravo da informacije o radu fabrike iznosim u javnost, a ja sam samo delovao kao sindikalni aktivista obaveštavajući javnost o kršenjima epidemioloških mera i radničkih prava tokom vanrednog stanja uvedenog zbog korona virusa u Srbiji. Nakon što je Samostalni sindikat u Juri početkom ove godine uspeo da sakupi više stotina pristupnica počeo je pritisak poslovodstva na naše članstvo. Naši aktivisti su pozivani na razgovore, a na oglasnoj tabli je postavljeno obaveštenje da ko god se učlani u sindikat neće moći da koristi novčane povlastice koje firma odobrava zaposlenima ako dobiju dete i za druge porodične stvari. S obzirom da je to klasičan primer pokušaja opstrukcije sindikalnog rada u fabrici obavestio sam javnost o tome, što je moja dužnost. U menadžmentu su moj sindikalni nastup ocenili kao „odavanje službene tajne“ te sam 21. aprila na kućnu adresu dobio otkaz ugovora o radu. U međuvremenu Inspekcija rada donosi odluku o mom povratku na posao ali sam, kako sam već objasnio, u obavljanju svojih radnih obaveza bio sprečen od strane fabričkog obezbeđenja – ističe Stojanović.

On dodaje da je o svom izbacivanju iz fabrike odmah obavestio Samostalni sindikat metalaca Srbije čiji je predsednik Zoran Marković uputio dopis menadžmentu Jure sa zahtevom mu se, kao sindikalnom predstavniku, omogući normalan rad, u skladu sa zakonima Srbije.

Marković je istakao da očekuje hitnu primenu propisa Srbije, uz poštovanje Ustava, zakona, podzakonskih akata, institucija i međunarodnih konvencija i upozorio da će taj sindikat iskoristiti sve zakonske vidove sindikalne borbe i obavestiti sve domaće i međunarodne institucije o slučaju Predraga Stojanovića.

– Odmah po dobijanju otkaza sindikalna centrala kojoj pripadam je tužila poslodavca. Očekujemo da sud donese odluku kojom će otkaz koji sam dobio biti proglašen nevažećim. Takođe sam obavestio nadležnu Inspekciju rada da poslovodstvo Jure nije poštovalo njenu odluku o vraćanju na posao te da sam bio udaljen iz fabričkog kruga. Evidentno je da me menadžment sankcioniše zbog mojih sindikalnih aktivnosti. U ovom trenutku čekamo odluke nadležnih o mom slučaju a kakvi koraci će biti preduzeti kasnije zavisiće od toga – ističe Stojanović.

Danas smo pokušali da kontaktiramo nadležne u južnokorejskoj Jura korporaciji u Srbiji kako bismo dobili objašnjenje zbog čega je Stojanović udaljen sa posla protivno odluci Inspekcije rada, međutim do zaključenja ovog izdanja lista nismo dobili odgovore na naša pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari