Strah od gašenja Fijata sve izraženiji 1Foto: FoNet

Krajem minule sedmice i početkom ove, proizvodnja „fijata 500L“ u Kragujevcu ponovo je privremeno bila prekinuta, da bi se juče opet nastavio rad, saznaje naš list.

U FCA Srbija niko ni iz menadžmenta ni iz fabričkog sindikata nije bio dostupan javnosti, te razlozi prvog prekida proizvodnje nakon letošnjeg ukidanja jedne smene i otpuštanja više stotina radnika, zvanično nisu poznati. Nezvanično se spekuliše da u fabrici i pored ukidanja jedne smene, posla nema dovoljno, zbog toga što je plasman „fijata 500L“, pre svega na američkom tržištu, znatno slabiji od predviđenog.

Iz tog razloga će u FCA Srbija, kako se čuje, proizvodnja povremeno biti prekidana i u narednom periodu. Da li su ove najave tačne, i ako jesu, do kada i koliko će ti eventualni prekidi da traju, ne zna se pouzdano, pošto se poslovodstvo te kompanije već duže ne oglašava.

Mnogi od radnika koji su napustili Fijat u okviru programa dobrovoljnog odlaska, poslednjih dana nastoje, posredstvom lokalne posredničke firme, da se zaposle u Tojotinoj fabrici u Poljskoj, koja traži nekoliko stotina radnika koji su već radili u automobilskoj industriji. I to uprkos tome što rukovodstvo sindikata FCA Srbija i dalje najavljuje otvaranje nove firme za proizvodnju auto-delova u Kragujevcu, u kojoj bi, prema letošnjem obećanju premijera Aleksandra Vučića, trebalo da bude zaposleno 1.500 radnika.

– Verujemo u obećanje premijera Vučića da će u Kragujevcu da bude otvorena još jedna fabrika za proizvodnju auto-delova – poručuju i ovih dana iz sindikata FCA Srbija. Prećutkuju, pritom, da su u isto to verovali i letos, dok su prenoseći Vućićeva obećanja, najavljivali otvaranje te fabrike tokom aktuelne jeseni. Jesen polagano odmiče, bliži se i početak grejne sezone, a u Kragujevcu od novih investitora, pa i onog koji treba da pokrene novu proizvodnju auto-delova, nema ni traga ni glasa.
U Kragujevcu, otuda, kad su o(p)stanak Fijatove fabrike i auto-industrije u pitanju, polagano počinje da preovlađuje strah, čak i u onom delu javnosti koji je do skora u potpunosti verovao u dugotrajnost tog poslovnog aranžmana.

 Proizvodnja pala na 450 vozila dnevno

Nakon dvodnevnog zastoja, proizvodnja sve tri verzije modela „fijat 500L“ u kompanija FCA Srbija juče je ponovo pokrenuta. Proizvodnja se od juče uobičajeno organizuje u dve smene, tokom kojih sa montažnih traka siđe oko 450 automobila dnevno. Do sredine jula, kad je ukinuta jedna smena, iz pogona je svakog dana izlazilo i do 650 vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari