Štrajk poštara ugrožava isplatu penzija na kućne adrese, Pošta spremna da deli otkaze? 1

Ni na današnjem sastanku radnika “Pošte Srbije” u protestu koji su se u Novom Sadu, odakle je bunt krenuo 24. oktobra, sastali sa predstavnicima Vlade Srbije nije postignut dogovor o prekidu štrajka s obzirom da su poštari odbili ponudu da im se zarade povećaju za 10 odsto umesto za 30 odsto koliko zahtevaju.

Identičan predlog o povećanju plata poštara za 10 odsto predstavnici Vlade Srbije u razgovoru sa radnicima koji protestuju izneli su i u petak 10. novembra, ali ni tada radnici koji protestuju nisu hteli da ga prihvate.

– I ovoga puta je predloženo da se plate povećaju za svega 10 odsto kao i u petak. To je za nas neprihvatljivo jer je naš osnovni zahtev da se plate povećaju za 30 odsto. Radnici u protestu su spremni da nastave protest i dalje sve do ispunjenja svih zahteva po cenu otkaza. Predstavnici Vlade su nam poručili i da otkazi mogu da budu opcija. Na tome se završilo. Protest se nastavlja na isti način kao i dosad do ispunjenja zahteva – kaže za Danas Stefan Mitrović, predsednik Sindikata radnika pošte “Sloga”, čiji aktivisti učestvuju u spontanoj obustavi rada i dodaje da je i na današnjem sastanku bio prisutan Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija i da su pored njega bili prisutni i predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva privrede.

Kako Danas saznaje od učesnika u spontanoj obustavi rada poštara, protest, odnosno kako oni navode, nespremnost Vlade Srbije da izađe u susret njihovim zahtevima, ugrožava isplatu penzija onim građanima koji je dobijaju na kućnu adresu.

Isplata penzija na kućne adrese počela je danas i treba da se završi u petak 17. novembra. Štrajkači navode da je u obustavi rada više od 50 odsto radnih jedinica širom zemlje i postavlja se pitanje da li ima dovoljno poštara koji ne protestuju da penzionerima dostave penzije na njihove kućne adrese. Takođe, upitno je i kako će se odvijati isplata penzija na šalterima u poštama jer je i određeni broj šalterskih službenika u obustavi rada.

Da li će najstariji penzije dobiti na vreme ili će se pak sa tim kasniti pokušali smo da saznamo od nadležnih u “Pošti Srbije”, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Podsećanja radi, direktor “Pošte Srbije” Zoran Đorđević je u prošli ponedeljak na konferenciji za medije objavio da će svi
zahtevi radnika biti ispunjeni i da očekuje da će obustava rada biti prekinuta.

On je istakao da će povećanje plata biti ostvareno bonusima koji će zavisiti od učinka, a da će za posao koji su i dosad obavljali, zaposleni zaraditi po 10.000 do 15.000 dinara odnosno oko 30 odsto više, uz mogućnost da, ukoliko žele, rade i van radnog vremena i zarade još novca.

Ponuda direktora Đorđevića da im se plate povećaju kroz bonus za koji bi oni morali da ispune norme naišao je na nezadovoljstvo među radnicima koji su u protestu i, kako kažu, još više ih je učvrstio u nameri da sa obustavom rada nastave sve dok se ne ispune svi njihovi zahtevi.

Zaposleni u “Pošti Srbije” u protestu zahtevaju povećanje plata za najmanje 30 odsto, koje bi važilo od oktobarske, a ne novembarske isplate kao i zapošljavanje novih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari