Radnici "Pošte Srbije" u protestu odbili ponudu Vlade da se plate podignu za 10 odsto - šta sledi? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predstavnici radnika “Pošte Srbije” u protestu koji su se danas u Novom Sadu sastali sa predstavnicima Vlade Srbije odbili su predlog da se plate zaposlenih u tom preduzeću povećaju za samo 10 odsto i nastavak razgovora na tu temu zakazan je za ponedeljak 13. novembar.

Predsednik Sindikata radnika pošte “Sloga”, čiji aktivisti učestvuju u spontanoj obustavi rada, Stefan Mitrović kaže za Danas da je do sastanka sa predstavnicima radnika „Pošte Srbije“ došlo na inicijativu Mihaila Jovanovića, ministra informisanja i telekomunikacija i da su pored njega bili prisutni i predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva privrede.

– Sastanak je održan u Novom Sadu, odakle je protest i krenuo, u pošti 21102. Predstavnici Vlade su ponudili povećanje zarada od 10 odsto i to od novembra. Naši predstavnici pak to nisu prihvatili jer ostajemo pri stavu da povećanje ličnih dohodaka treba da iznosi 30 odsto i da važi od oktobarske a ne novembarske isplate. S obzirom da dogovor o visini povećanja zarade nije postignut precizirano je da se pregovori na tu temu nastave u ponedeljak. Tom sastanku, koji će se takođe održati u Novom Sadu, će prisustvovati i predstavnici radnika u protestu iz drugih gradova Srbije – objašnjava naš sagovornik.

Aleksandar Titović, predsednik Granskog sindikata saobraćaja i telekomunikacija „Nezavisnost“, koji ima svoju podružnicu u “Pošti Srbije”, kaže za Danas da bi sindikalna organizacija kojoj je na čelu podržala svaki radnički protest organizovan u skladu sa zakonom ali je protiv spontanih obustava rada jer su nezakonite.

Radnici "Pošte Srbije" u protestu odbili ponudu Vlade da se plate podignu za 10 odsto - šta sledi? 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

– Shodno tome, mi bi podržali i ovaj radnički bunt u “Pošti Srbije” da je organizovan u skladu sa zakonskim rešenjima i verovatno bi se stavili i na njegovo čelo. Spontane obustave rada ne možemo da podržimo već samo štrajk organizovan u skladu sa zakonom. Nemoguće je da zaštitimo zaposlene od eventualnih sankcija po završetku protesta ako on nije organizovan u skladu sa zakonskim rešenjima – navodi naš sagovornik.

On ističe da je istina da su plate u “Pošti Srbije” niske ali i da se u prethodne dve godine rađeno na poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih.

– Mi jesmo za povećanje plata a u kom procentu i kojom dinamikom to treba da bude tema razgovora sindikata sa poslovodstvom. Jedan od razloga što su plate u preduzeću niske je taj što smo mi kao sindikat protiv proglašenja tehnološkog viška. “Pošta Srbije” je kolektiv sa velikim brojem zaposlenih i kada nema tehnološkog viška to se na žalost odrazi i na visinu plata. Jesmo dakle za povećanje plata a sa druge strane smo protiv toga da se ugrozi profitabilnost preduzeća u kome zaposleni rade – navodi Titović.

Podsećanja radi, direktor “Pošte Srbije” Zoran Đorđević je u ponedeljak na konferenciji za medije objavio da će svi zahtevi radnika biti ispunjeni i da očekuje da će obustava rada biti prekinuta. On je istakao da će povećanje plata biti ostvareno bonusima koji će zavisiti od učinka, a da će za posao koji su i dosad obavljali, zaposleni zaraditi po 10.000 do 15.000 dinara odnosno oko 30 odsto više, uz mogućnost da, ukoliko žele, rade i van radnog vremena i zarade još novca.

Ponuda direktora Đorđevića da im se plate povećaju kroz bonus za koji bi oni morali da ispune norme naišao na nezadovoljstvo među radnicima koji su u protestu i,kako kažu, još više ih učvrstio u nameri da sa obustavom rada nastave sve dok se ne ispune svi njihovi zahtevi.

Podsećanja radi, zaposleni u “Pošti Srbije” u protestu, između ostalog, zahtevaju povećanje plata za najmanje 30 odsto i zapošljavanje novih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari