Štrajk za veće plate u fabrici lekova Galenika : Poslovodstvo tvrdi da je rad obustavilo svega 20 odsto radnika 1Štrajkački odbor Galenike

Oko 250 radnika zemunske fabrike lekova Galenika, u organizaciji sindikata Nezavisnost u tom preduzeću, štrajkuje već drugi dan sa zahtevom da im vlasnik, brazilska kompanija EMS, poveća zarade. Dok štrajkači tvrde da je u najvećem fabričkom pogonu proizvodnja lekova u potpunosti obustavljena menadžment poručuje da je u štrajku svega 20 odsto zaposlenih.

Kako za Danas kaže Zoran Pantelić, glavni poverenik Sindikata Nezavisnost Galenika, koji je ujedno i predsednik Štrajkačkog odbora zahtev radnika u protestu je da se povećaju plate za 10 odsto u odnosu na visinu prosečne zarade u fabrici.

– Kolektivnim ugovorom je predviđeno da se plate usklađuju jednom godišnje i shodno tome tražimo da se povećaju u traženom iznosu odmah i iz jednog dela. Zasad nam se nije obratio niko iz poslovodstva. Mi smo spremni na razgovore sa menadžmentom, u vezi naših zahteva, u svakom trenutku i čim se plata poveća u iznosu koji tražimo štrajk će biti obustavljen a fabričke mašine puštene u rad – ističe naš sagovornik.

On je dodao da su pregovori sa poslovodstvom počeli u novembru prošle, kako bi dogovor o povećanju plata mogao da počne da se primenjuje od februara ove godine.

– Poslodavac je ponudio da poveća platu iz dva dela i u manjem procentu od onog koji smo tražili. Samostalni sindikat u fabrici je pristao na tu ponudu. Mi iz “Nezavisnosti” smo pak anketirali radnike i oni su se izjasnili da povećanje mora da bude sada i iz jednog dela. Zbog toga smo i ušli u štrajk kako bi smo to ostvarili – kaže Pantelić i navodi da će štrajk trajati sve do ispunjenja zahteva o povećanju ličnih dohodaka u traženom procentu.

Inače, zarade u Galenici su ispod proseka u toj grani privrede.

Pantelić ističe da je zahtev za povećanje zarada opravdan jer je inflacija prošle godine bila 12 odsto i da je nužno da iznos plata bude takav da obezbedi pristojan život zaposlenih.

Štrajk je počeo juče ujutro u prvoj smeni a proces rada je, kažu štrajkači, u potpunosti zaustavljen u najvećem pogonu za proizvodnju lekova u fabrici.

– Jedan deo zaposlenih nije u štrajku i na svojim je radnim mestima. U najvećem pogonu za proizvodnju lekova u štrajku nije samo troje zaposlenih i u njemu su sve mašine zaustavljene, odnosno proizvodni proces se ne odvija – objašnjava Pantelić.

Predsednica Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Čedanka Andrić kaže za Danas da je štrajk zaposlenih u Galenici pravedan i da štrajkačima centrala i sindikalna grana, kojoj pripada Sindikat Nezavisnost Galenika, daje punu podršku.

– Naše stručne službe daju kompletnu logističku podršku kako bi se štrajk koji se sprovodi odvijao na adekvatan i zakonom predviđen način – poručuje Čedanka Andrić.

Sa druge strane, u Galenici za Danas kažu da preduzeće posluje u skladu sa zakonima Srbije i kontinuirano ulaže u unapređenje uslova rada, bezbednost i razvoj svojih zaposlenih.

– Galenika sprovodi dijalog sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata. U proteklih šest godina, od kada je Galenika deo brazilske NC grupe, zarade zaposlenih su povećavane svake godine, a povećanja su svake godine bila veća u odnosu na prethodnu. Samo u 2023. godini u odnosu na 2022.prosečna zarada zaposlenih o čijim zaradama Galenika vodi dijalog sa sindikatima je uvećana za 18 odsto. U želji da kontinuirano unapređuje uslove rada zaposlenih, Galenika je donela odluku da i ove godine uveća zarade, u fiksnom iznosu, što je i prihvaćeno od strane jednog od dva reprezentativna sindikata. Prvi deo povećanja primenjuje se od februarske zarade, i drugi deo od junske. To će ukupno biti povećanje od 16 odsto za zaposlene sa najnižim zaradama – navode u Galenici i dodaju da je menadžment kompanije pozvao deo radnika koji su stupili u štrajk, njih 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih, da isti obustave i nastave sa radom.

Inače, prema podacima dostupnim na sajtu preduzeća, Galenika je tokom prošle godine zabeležila proširenje portfolija proizvoda, povećanje broja međunarodnih sertifikata za kvalitet i dalju internacionalizaciju poslovanja.

Tokom 2023. godine, u Srbiji i tržištima regiona na kojima posluje, Galenika je registrovala 129 proizvoda, dok je 77 pušteno u promet.

Pored Srbije, Galenika posluje na još 20 međunarodnih tržišta, dok se u ovoj godini planira proširenje poslovanja na još četiri.

Podsećanja radi, Galeniku je krajem 2017. godine kupila brazilska farmaceutska kompanija EMS za 16 miliona evra i uz obavezu da za 25 miliona evra otkupi i bankarske dugove fabrike lekova u Zemunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari