Radnici fabrike lekova Galenika u štrajku, traže povećanje plata 1Štrajkački odbor Galenike

Oko 250 radnika zemunske fabrike lekova Galenika, u organizaciji sindikata Nezavisnost u tom preduzeću, štrajkuje već drugi dan sa zahtevom da im vlasnik, brazilska kompanija EMS, poveća zarade.

Kako za Danas kaže Zoran Pantelić, glavni poverenik Sindikata Nezavisnost Galenika, koji je ujedno i predsednik Štrajkačkog odbora zahtev radnika u protestu je da se povećaju plate za 10 odsto u odnosu na visinu prosečne zarade u fabrici.

– Kolektivnim ugovorom je predviđeno da se plate usklađuju jednom godišnje i shodno tome tražimo da se povećaju u traženom iznosu odmah i iz jednog dela. Zasad nam se nije obratio niko iz poslovodstva. Mi smo spremni na razgovore sa menadžmentom, u vezi naših zahteva, u svakom trenutku i čim se plata poveća u iznosu koji tražimo štrajk će biti obustavljen a fabričke mašine puštene u rad – ističe naš sagovornik.

On je dodao da su pregovori sa poslovodstvom počeli u novembru prošle, kako bi dogovor o povećanju plata mogao da počne da se primenjuje od februara ove godine.

– Poslodavac je ponudio da poveća platu iz dva dela i u manjem procentu od onog koji smo tražili. Samostalni sindikat u fabrici je pristao na tu ponudu. Mi iz “Nezavisnosti” smo pak anketirali radnike i oni su se izjasnili da povećanje mora da bude sada i iz jednog dela. Zbog toga smo i ušli u štrajk kako bi smo to ostvarili – kaže Pantelić i navodi da će štrajk trajati sve do ispunjenja zahteva o povećanju ličnih dohodaka u traženom procentu.

Inače, zarade u Galenici su ispod proseka u toj grani privrede. Pantelić ističe da je zahtev za povećanje zarada opravdan jer je inflacija prošle godine bila 12 odsto i da je nužno da iznos plata bude takav da obezbedi pristojan život zaposlenih.

Štrajk je počeo juče ujutro u prvoj smeni a proizvodnja je u potpunosti zaustavljena u najvećem pogonu za proizvodnju lekova u fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari