Struja iz snage vetra za 45.000 domaćinstava 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Kompanija MK Fintel Vind zvanično je pustila danas u rad svoj treći, ujedno i najveći vetropark Košava u Izbištu. Ukupna instalisana snaga postrojenja je 69 megavati što znači da ovaj vetropark može da proizvodi struju koja će zadovoljiti potrebe 45.000 domaćinstava.

Izvršni direktor kompanije MK Fintel Vind Ticijano Đovaneti je istakao da je ukupna investicija u vetropark Košava 118 miliona evra.

„Naš sledeći korak je druga faza izgradnje ovog vetroparka i uz kontinuiranu podršku partnera iz vladinog i korporativnog sektora u Srbiji ostvarićemo zajednički cilj da ovu oblast bogatu snagom vetra postavimo na zelene mape sveta“, rekao je Đovaneti.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić naglasio je da do pre dve godine Srbija nije imala nijedan vetrogenerator, odnosno da nije proizvodila struju iz energije vetra. „U međuvremenu sa instalisanih 400 megavati struje koja se gradi iz vetroparkova Srbija je postala lider u regionu kada je u pitanju izgradnja iz ovih obnovljivih izvora energije. Na taj način Srbija napreduje kada je reč o razvoju modernih tehnologija i obnovljivih izvora energije“, rekao je Antić.

Kompanija MK Fintel Vind je krajem 2015. godine otvorila vetropark Kula koji je ujedno bio i prvi u Srbiji ukupne instalisane snage 9,9 megavata, a manje od godinu dana kasnije otvoren je i drugi La Pikolina ukupne snage 6,6 megavata. Sa pokretanjem vetroparka Košava ukupno oko 60.000 domaćinstava je pokriveno zelenom strujom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari