Subvencije za letove Lufthanze i Viz era iz Skoplja 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Nemačka aviokompanija Lufthanza uvešće jednu novu liniju iz Skoplja koju će subvencionisati država Severna Makedonija, a mađarski „Viz er“ će dobiti novčanu podršku da uvede četiri nove linije, saopštila je danas vlada u Skoplju.

Lufthanza će od 23. aprila leteti iz Skoplja za Frankfurt 10 puta sedmično, a Viz er će od 1. novembra tri puta nedeljno leteti za četiri nove destinacije – Luksemburg, Štutgart, Salcburg i Ljubljanu.

Državna finansijska podrška Lufthazi i Viz eru iznosiće sedam evra u denarskoj protivvrednosti po putniku koji odlazi sa međunarodnog aerodroma Skoplje, rekao je na konfenreciji za novinare ministar transporta i veze Blagoj Bočvarski.

Prema njegovim rečima, finansijska podrška ze te nove letove biće isplaćena za 2023, 2024. i 2025. godinu.

„Ministarstvo za transport i veze je u budžetu za ovu godinu već obezbedilo 1,1 milion evra za ovu namenu, a ukupno pet miliona evra za trogodišnji program“, rekao je Bočvarski.

Ugovor sa Lufthanzom i Viz erom je sklopljen na drugom javnom pozivu za uvođenje novih letova, konkursu koje je ove godine raspisalo to ministarstvo, nakon što je prvi poništen, jer avionkompanije koje su učestovale – Viz er, Lufthanza i Edžian erlajnz nisu dostavile kompletnu dokumentaciju.

Vlada Severne Makedonije daje finansijsku podršku za nove letove nakon pauze od jedne godine, a, prethodno je, do 1. marta prošle godine, subvencije po ovom osnovu dobijao Viz er, kroz tri uzastopna ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari