Sudbina srpskog dela "Trepče" zavisi isključivo od Prištine 1Foto: EPA ELVIS BARUKCIC

Odluka Skupštine Kosova o usvajanju statuta Rudarskog basena „Trepča“, kojim se omogućava Prištini upravljanje nad čitavim preduzećem, u ovom trenutku podeljenim na srpski i albanski deo, pravno gledano je ništavna, ali faktički albanska strana ima sve mehanizme da preuzme Trepču, smatra stručna javnost.

Poslanici Skupštine Kosova su, naime, usvojili nacrt zakona kojim se preduzeće u postupku privatizacije Rudarski basen „Trepča“ pretvara u javno preduzeće, a Prištini omogućava rukovođenje nad njim. Pre ove odluke „Trepča“, podeljena na severni deo koji kontroliše Beograd i južni pod kontrolom vlasti u Prištini, bila je pod ingerencijom Agencije za privatizaciju Kosova.

Generalni direktor „Trepča – sever“ Jovan Dimkić ističe za Danas da srpskoj strani ne pada na pamet da se odrekne upravljanja svojim delom „Trepče“ te da je statut koji je usvojila Skupština Kosova pravno ništavan.

– Potpuno je jasno da je reč o politički motivisanoj odluci koja nije utemeljena u pravu. Shodno tome ona je za nas potpuno neprihvatljiva kao i zakon Kosova o Trepči koji je donet 2016. godine. Pored toga, odluku Prištine ne možemo prihvatiti ni iz profesionalnih razloga jer ona narušava normalno funkcionisanje „Trepče – sever“, menja organizacionu strukturu i način upravljanja kompanijom – ističe naš sagovornik.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izrazio je zabrinutost zbog novog poteza Prištine i usvajanja Zakona o statutu

„Trepča“ i ocenio da će eventualna primena tog zakona negativno uticati na dijalog i normalizaciju odnosa. Đurić je u razgovoru sa ambasadorom Austrije u

Beogradu Nikolausom Luterotijem ocenio da kosovski Albanci, odbijanjem da povuku takse na robu iz Srbije, pokazuju kako se „na njih ne može računati kao na kredibilne i konstruktivne sagovornike u pronalaženju održivog rešenja u

odnosima Beograda i Prištine. Izrazivši zabrinutost zbog usvajanja Zakona o statutu „Trepče“, Đurić je naglasio da će eventualna primena tog zakona negativno uticati na dijalog i normalizaciju odnosa i poručio da će Srbija braniti svoje interese.

– Srbija neće dozvoliti direktan pokušaj otimanja „Trepče“ i ugrožavanja opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji – istakao je Đurić.

Građanska inicijativa Sloboda, demokratija, pravda osudila je usvajanje Statuta „Trepče“ u Skupštini Kosova i ocenila da je to političko-pravni pritisak koji ima za cilj da dodatno kod građana stvori atmosferu straha za opstanak, egzistenciju i nasilje.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović objašnjava za Danas da je pravno gledano odluka Prištine nevažeća, ali da faktički ona u svojim rukama ima sve elemente kako bi mogla da je sprovede.

– Odluka Skupštine Kosova bi mogla da bude validna samo ako bi se primenjivala u kompletu sa svim onim što je predviđeno rezolucijom 1244. To znači da finansije, monetarna politika i čuvanje granica obavlja Beograd. S obzirom da to u praksi nije tako onda je odluka Skupštine Kosova o Trepči ništavna – navodi naš sagovornik.

On međutim dodaje da u praksi ne postoji ništa što bi moglo da spreči vlasti u Prištini da je sprovedu u delo.

– S obzirom da je napravljena velika greška te su pravosudni organi i policija sada u rukama Prištine ne postoji mehanizam kojim bi Srbija na Kosovu i Metohiji mogla da se odupre eventualnoj odluci Prištine da shodno novousvojenom statutu preuzme upravljanje nad celom kompanijom „Trepča“ – kaže Pavlović.

Inače, u „Trepči – sever“ radi više od 3.000 ljudi, a prema dostupnim podacima u 2015. godini je u tom sistemu obrađeno 210.000 tona rude. Trepču je UNMIK 2000. godine podelio na dva dela – Sever i Jug. Oba dela Trepče su registrovana u kosovskim institucijama kojima se plaćaju porezi i doprinosi.

Antić: Srbija većinski vlasnik „Trepče“

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je juče da nema nikakve sumnje da je Srbija većinski vlasnik „Trepče“ i da nikome neće dopustiti otimanje imovine, što upravo odlukama pokušava prištinska vlast.

„Nema nikakve sumnje da je Srbija većinski vlasnik Trepče i to je činjenica koju moraju da uvažavaju svi u svetu, tako da bilo kakvi razgovori o Trepči ne mogu da budu vođeni bez učešća Vlade Republike Srbije“, rekao je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari