Sumnjiva prodaja "Beograđanke" po mizernoj ceni 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Cena po kojoj je prodata palata „Beograđanka“ je neobjašnjivo niska a činjenica da se na tenderu pojavio samo jedan zainteresovani kupac izaziva i sumnju u nepristrasnost u tom postupku, smatra stručna javnost.

Ono što dodatno zabrinjava javnost je pisanje medija po kojima je advokat Igor Isailović, poslovno blizak ministru finansija Siniši Malom, istovremeno sarađivao sa kompanijom „Marera propertis“ koja je postala novi vlasnik „Beograđanke“ za početnu tendersku sumu od 16,5 miliona evra.

Takođe, mediji su još neke sadašnje ili bivše rukovodioce u toj kompaniji povezali sa ministrom Malim. Inače, vlasnik „Marere propertis“, čija je ćerka firma MPP „Nju prodžekt“ kupila „Beograđanku“, je ruski biznismen sa malteškim pasošem Vladimir Zubrilin. Njegovo ime se našlo na spisku vlasnika of šor kompanija u „Panamskim papirima“.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović konstatuje za Danas da je cena po kojoj je „Beograđanka“ prodata prilično niska.

– Može se konstatovati da gradske vlasti prilično loše vode poslovnu politiku. Cena je veoma mala što je čudno a dodatnu sumnju izaziva podatak da se na tenderu pojavio samo jedan kupac koji je na kraju postao i vlasnik „Beograđanke“. Suma je dakle prilično mala a takva ostaje i kada se doda novac koji investitor treba da uloži u renoviranje „Beograđanke“ kako je predviđeno tenderskim uslovima – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima gradsko rukovodstvo uopšte nije trebalo da prodaje „Beograđanku“ po tako niskoj ceni već da je iskoristi u sasvim druge svrhe.

– U „Beograđanku“ je trebalo useliti kancelarije gradskih službi lociranih u atraktivnijim zgradama koje se mogu prodati po daleko većoj tržišnoj vrednosti. Time bi se inkasirala znatna sredstva za gradski budžet a „Beograđanka“ umesto da bude prodata po niskoj ceni, dobila bi novu ulogu kao zgrada gradske administracije – kaže Pavlović.

Da je cena po kojoj je prodata „Beograđanka“ niska slaže se i ekonomista Milan R. Kovačević.

– Izvesno je da su potrebna dodatna ulaganja u tu zgradu kako bi ona mogla da se iznajmljuje kao poslovni prostor. Naime, „Beograđanka“ je u veoma lošem stanju što je samo jedan dokaz da se njom veoma loše upravljalo i da ju je odavno trebalo privatizovati. Međutim, cena po kojoj je sada to urađeno je daleko od realne. Veoma je loše što gradske vlasti nisu postigle veću cenu za „Beograđanku“ a zbog toga će ispaštati građani glavnog grada Srbije. Oni će morati svojim novcem da nadomeste manjak u gradskom budžetu koji će nastati zbog niske cene na tenderu za prodaju „Beograđanke“ – kaže naš sagovornik.

Marera Properties, jedna od najvećih kompanija na tržištu komercijalnih nekretnina u Srbiji postala je novi vlasnik palate „Beograđanka“. Reč je o oko 20.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora bez maloprodajni objekat koji se nalazi uz palatu.