Superklaster radionice za domaće startape 1

Projekat Srbija Inovira, koji realizuje ICT Hub uz podršku USAID-a organizovao je ove nedelje interaktivne superklaster radionice u Novom Sadu, Nišu i Beogradu na kojim su predstavnici startapova, privrede i akademske zajednice imali priliku da se upoznaju sa prednostima ovog ekonomskog modela, koji povezuje profesionalce iz različitih oblasti.

Moderator radionica bio je Afonso Rebelo de Sousa, ekspert za korporativne inovacije, preduzetništvo i transfer tehnologije, koji je svojevremno bio zaposlen i u Adidasu i LinkedInu.
Tokom višečasovne simulacije, učesnici su iz prve ruke mogli da zaključe kako superklaster otvara velike prilike kada je u pitanju razvoj tehnoloških inovacija i da je njegova primena neophodna za unapređenje ekonomije Srbije.
„Zadovoljstvo je raditi na inovacijama u Srbiji jer postoji toliko talenta i potencijala širom zemlje. Ove radionice su pokazale da postoje ne samo apetiti, već i ekspertiza za otvaranje novih mogućnosti. Mislim da je sada pravo vreme za razvoj superklastera koji će negovati sinergiju i povezati privredu, akademsku zajednicu i preduzetnike. Ova efikasnost dovešće do ubrzanog rasta poslovnih prilika, a prvi rezultati stižu uskoro“, rekao je De Sousa.
Prema rečima Aleksandre Popović, direktorke projekta Srbija inovira tokom radionica startapi su bili u prilici da razgovaraju sa finansijskim timom Srbija inovira. “Smatram da je generalna proba uspela a sledeći korak biće javni poziv za pilot superklastere”, zaključila je Popović.
Projekat Srbija inovira završava istraživanje domena sa najvećim tehnološkim potencijalom, kojim će identifikovati četiri sa najvećim potencijalom. Oko tih domena će potom formirati četiri pilot superklaster projekta. Javni poziv koji će biti objavljen do kraja 2021. godine biće upućen svim predstavnicima privrede, startap i akademske zajednice, investitorima, ali i državi, navodi se u saopštenju ICT Hub-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari