Sušeni proizvodi za trećinu skuplji 1

Projekat „Ruralni razvoj nakon poplava“ sprovode implementacioni partneri Arbeiter Samariter Bund Austrija (ACBO) i Inicijativa za razvoj i saradnju (IRC), u saradnji sa Gradom Šapcem.

 Projekat finansiraju Austrijska razvojna agencija, Grad Šabac i implementacioni partneri. Na konferenciji koja je održana u Medija centru predstavljen je model socijalnog preduzeća AGRO IRIS, koje je nastalo kao rezultat projekta „Ruralni razvoj nakon poplava“. Pored preduzeća, predstavljeni su proizvodi: sušeno voće i povrće, koje se prodaje pod brendom socijalnog preduzeća „ZaDruga“.

– Brend „ZaDruga“ nastao je u saradnji Grada Šapca sa partnerima iz IDC-a. Ovo je jedinstven i kvalitetan projekat, čiji je rezultat originalan brend, vrhunskog kvaliteta. Ono što je važno jeste da sušeno voće dostiže znatno veću vrednost nego kada se prodaje u svežem stanju. Budućnost nije u prodaji sirovina, što je uglavnom bila dosadašnja praksa naših poljoprivrednika, već u plasmanu poljoprivrednih poluproizvoda i gotovih proizvoda. „ZaDruga“ je društveno odgovorno preduzeće, koje je nastalo sa ciljem da pomogne malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima iz ruralnih sredina. Doprinosi poboljšanju uslova njihovog života tako što im nudi dodatnu zaradu. Prihod od prodaje gotovih proizvoda distribuira se poljoprivrednicima i reinvestira u dalji razvoj socijalnih zadruga širom Srbije. Na taj način širimo ideju udruživanja, na čemu Grad Šabac insistira. Imajući u vidu tradiciju bavljenja voćarskom proizvodnjom, u Pocerini i Mačvi, opredelili smo se za sušenje voća i povrća preko mobilnih sušara, kako bi proizvodi preradom dobili dodatnu vrednost, ukazao je Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika Šapca.

Četiri mobilne sušare na usluzi kooperantima stacionirane su u njihovim gazdinstvima u Grušiću, Zablaću i Jelenči i u projekat je na taj način uključeno 20 poljoprivrednika.

Proizvodi brenda „ZaDruga“ nagrađeni su za kvalitet na Novosadskom sajmu. Inače, šteta od velikih poplava 2014. godine u šabačkom kraju iznela je više od milijardu dinara.

Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta opštine Šabac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari