Sutra počinje 9. po redu Sarajevo Business Forum 1

Sutra počinje 9. po redu Sarajevo Business Forum, koji će se pod sloganom „Jedan region, jedna ekonomija“, održati naredna dva dana u glavnom gradu BiH.

Ovaj renomirani poslovni skup okupi svake godine više od hiljadu učesnika iz čitavog regiona i sveta, predstavnika politike, ekonomije, sporta i umetnosti. Na ovogodišnjem događaju očekuje se prisustvo slovenačke delegacije – predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahora, i Ministra ekonomskog razvoja i tehnologije Republike Slovenije, Zdravka Počivalšeka, koji će učestvovati na panelu o šest tržišta Zapadnog Balkana. Upravo ovaj region biće tema dva panela tokom prvog dana Foruma, gde će se razmatrati potencijali regionalne saradnje i napretka šest ekonomija država zapadnog Balkana sa Evropskom Unijom, kao i predstavljanju jugoistočne Evrope kao internacionalnog koridora prema EU. Tursku će ove godine na Forumu predstavljati zamenik turskog premijera, Mehmet Şimşek, koji dolazi u pratnji vodećih ljudi Unije privrednih komora Turske i Istanbulske privredne komore. Među zvaničnicima i poslovnim liderima iz sveta, gosti ove investicijske konferencije biće i Ibrahim Al Omar, guverner državnog saudijskog investicijskog fonda i delegacija Ministarstva trgovine i investicija Kraljevine Saudijske Arabije.

Kao značajnim generatorima ekonomskog rasta, organizatori će se posvetiti i temi kako dijasporu, sport, kulturu, umetnost i kreativnu industriju pretočiti u potencijale za investicije i jačanje ekonomskog rasta regiona, te će tako na predviđenom panelu proslavljeni sportisti i umetnici govoriti o značaju njihove uloge u jačanju imidža zemalja regiona Jugoistočne Evrope te koliko mogu biti uspešni promoteri ulaganja u ovdašnje ekonomije. Na ovom okruglom stolu očekuju se specijalna obraćanja ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnadka, kao i Marca Dillarda iz Američkog State Departmenta. Ovaj okrugli sto, koji je zakazan za drugi dan Foruma, okupiće i poznata sportska imena, među kojima su: bivši svetski prvak u boksu, Adnan Ćatić alias Felix Sturm i Robert Prosinečki, aktuelni selektor “A“reprezentacije BiH.

U okviru svog programskog sadržaja, Sarajevo Business Forum posebnu pažnju posvetiće ulozi žena u razvoju društva. Po rečima organizatora, u veoma izazovnom poslovnom okruženju kojeg odlikuju i kulturološke prepreke, pored sistemske podrške, ženama u regionu, ali i šire, ponekad nedostaje i samopouzdanja da istraju u ostvarenju vlastitih biznis potencijala i postanu uticajnije. Kako biti žena lider u poslovnom svetu diskutovaće brojne istaknute predstavnice poslovnog i diplomatskog sveta regiona, Evrope, Bliskog istoka i Afrike. Učesnice panela, koje su tokom svojih karijera nailazile na ove i slične izazove prezentovaće svoja iskustva i najbolje prakse te tako pružiti dodatni podstrek ženama i podsetiti na rastuću ulogu žena liderki u razvoju privrede i društva u celini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari