Švajcarska centralna banka snizila referentnu kamatnu stopu 1Foto: Shutterstock/MDart10

Švajcarska nacionalna banka (SNB) snizila je danas svoju referentnu kamatnu stopu, kao prva centralna banka na svetu koja je promenila svoju monetarnu politiku od kad je počelo zatezanje kamata pre gotovo dve godine radi borbe protiv inflacije.

Banka Engleske (Boe) je zadržala danas svoju kamatnu stopu, što nije bilo iznenađenje, ali je otvorila mogućnost za buduće labavljenje monetarne politike.

Banka Norveške ostavila je svoju kamatnu stopu na 5,4 odsto i nagovestila prvo smanjenje tokom jeseni.

Švajcarska nacionalna banka obrazložila smanjenje svoje referentne kamatne stope za jednu četvrtinu procentnog poena, na 1,5 odsto, svojom „efikasnom“ borbom protiv inflacije.

Ta odluka iznenadila je većinu analitičara koji su predviđali smanjenje kamatne stope negde u junu.

Prvi put od brzog zaoštravanja monetarne politike početog 2022. godine da SNB ublažava svoju monetarnu politiku. Ona je imala u vidu ublažavanje inflacionističkih pritisaka, navodi se u saopštenju.

Od juna prošle godine inflacija u Švajcarskoj pala je ispod dva odsto što je ciljana vrednost centralne banke i spustila se na 1,2 odsto u februaru, zbog čega je centralna banka revidirala svoje prognoze pada inflacije za 2024. godinu na 1,4 procenta u odnosu na prethodnih 1,9 procenta i na 1,2 procenta u 2025. godini u odnosu na prethodnih 1,6 procenata.

Ona je revidirala i svoje prognoze rasta za švajcarsku privredu na jedan procenat u odnosu na ranije između 0,5 i jednog procenta.

Cilj nije bio da se bude prva ili poslednja centralna banka koja će da smanji svoje stope, već da donese odluku u dobrom trenutku za Švajcarsku, rekao je predsednik banke Toma Žordan, na konferenciji u Cirihu.

SNB proglašava pobedu nad inflacijom, rekao je Fedi Hasenmaile, glavni ekonomista u Rajfajzen banci komentarišući tržište.

Za sada druge velike centralne banke u svetu, izuzev japanske banke koja ima atipične cikluse, opredelile su se za to da čekaju dok nastavljaju da se bore protiv inflacije koja je skočila 2022. godine zbog posledica ruskog rata protiv Ukrajine.

Američke federalne rezerve (Fed) tako su juče zadržale svoju stopu nepromenjenom, i ona ostaje na najvišem nivou u poslednjih više od 20 godina, ali je zadržala projekat da smanji troškove kredita ove godine za trećinu. Fed je tako zadržao kamate između 5,25 i 5,50, posle jednoglasne odluke članova Monetarnog odbora.

U Velikoj Britaniji Banka Engleske takođe se opredelila danas za status kvo, i zadržala kamatnu stopu na 5,25 procenata, najvišu od 2008. godine. Inflacija u Britaniji pala je na 3,4 odsto na godišnjem nivou u februaru, što je najniža cifra od septembra 2021. i inflacija je u jasnom padu od svog vrhunca od više od 11 odsto krajem 2022. godine.

Inflacija u Britaniji je međutim i dalje najviša među zemljama G7 i daleko iznad ciljanih dva odsto Banke Engleske.

„Još nismo na tački da možemo da spuštamo naše kamate ali se stvari kreću u dobrom pravcu“, rekao je guverner Banke Engleske Andru Bejli i naglasio da uprkos više ohrabrujućih signala hoće da budu sigurni da će inflacija pasti na dva posto i da će tamo i ostati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari