Švajcarske kompanije razmišljaju o povećanju trgovine ruskom naftom 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Globalni trgovci energentima Trafigura i Vitol i dalje izvoze ograničene količine ruskih derivata nafte u okviru dozvoljenog sankcijama Zapada, ali razmišljaju i da eventualno pojačaju trgovinu ruskom naftom, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Dve švajcarske kompanije bile su među najvećim isporučiocima ruske sirove nafte i derivata pre intervencije te zemlje u Ukrajini. Do prošlog leta, obe kompanije su već naglo smanjile poslove sa ruskom naftom i kasnije prodale svoje udele u Vostok-u, glavnom naftnom projektu u Sibiru.

„Trgujemo ograničenim rafinisanim proizvodima u okviru sankcija. naša pozicija se razmatra“, rekao je čelnik Trafigure Džeremi Vir na samitu FT Global Commodities u Lozani.

Sjedinjene Američke Države nisu skrivale želju da osiguraju nastavak tokova ruske nafte nakon što je embargo Evropske unije stupio na snagu 5. decembra kako bi sprečile skokove cena, i naznačile su da trgovinu u okviru mehanizma ograničenja cena G7 smatraju legalnom, prenosi agencija Rojters.

Američko ministarstvo finansija je, s tim u vezi, nedavno vodilo razgovore s Trafigurom, rekli su za Rojters izvori upoznati s tim.
“Ruska nafta učestvuje sa manje od 100.000 barela dnevno našeg obima trgovine. Hoće li se to podići uz neke malo jače smernice? Da, možda”, rekao je izvršni direktor Vitola Rasel Hardi na samitu. Sa izlaskom velikih trgovaca naftom, trgovina ruskom naftom postala je neprozirna i uglavnom se prebacila na start ap preduzeća, često registrovana u Dubaiju, s nepoznatim vlasnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari