Svakog meseca gubitak od milion evra 1

Većinski vlasnik ATP Vojvodine, Ilija Dević, zatražio je da se sutkinja Višeg privrednog suda u Novom Sadu Mirela Nikolčić, izuzme iz postupanja po tužbi za ličnu štetu koju je pretrpeo jer Grad nije ispoštovao svoj deo iz ugovora o izgradnji nove autobuske stanice.

O zahtevu bi danas trebalo da se izjasni predsednik tog suda, a ukoliko on prihvati tvrdnju da nisu ispoštovana procesna pravila, očigledno „vruć“ predmet dobiće novog, petog po redu sudiju. Ukoliko zahtev bude odbačen, a sutkinja se sama ne izuzme, kao što su i njeni prethodnici u tom predmetu našli načina da se iz njega izvuku, zakazaće se novo ročište a tužbeni zahtev biće preinačen.

Do sada, nakon stečaja ATP Vojvodine, to preduzeće i Dević pokrenuli su više sporova za nadoknadu štete, a kako su veštaci utvrđivali različite iznose, u jednom momentu je Viši privredni sud zatražio tehničku analizu mogućnosti tog kompleksa privrednih objekata od Mašinskog i Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. Na osnovu toga, sudski veštak Jovan Dragaš trebalo je da zasniva svoj nalaz i utvrdi ukupnu realnu štetu. Sporno je, međutim, to što je on u postupku koji je povela ATP Vojvodina ocenio da izgubljena dobit iznosi 67 miliona evra dok je za isti period i po istim parametrima, po tužbi za ličnu štetu Devića, koji je bio vlasnik 82 odsto kapitala preduzeća, ocenio da je uskraćeni profit firme – tri miliona.

– Sutkinja je po unapred formiranom mišljenju, bez čitanja dopunskog nalaza istog veštaka, u istom predmetu i za isti period iz drugog suda, odbila da to uvrsti u dokaze iako je razlika u iznosima drastična. Time su povređena procesna pravila jer je tužiocu uskraćeno pravo da dokazuje činjenice, što je razlog da se zatraži njeno izuzeće – kažu u advokatskom timu Devića.

Dalji tok ovog predmeta u kome su do sada, od 2011. održana čak 23 ročišta, ponovo je neizvestan. Slučaj i dalje budno prati Evropska unija, jer je u okviru Poglavlja 23 on deo liste od 24 sporne privatizacije, gde je označen kao jedan od pet najvećih i jedini u kome je oštećen investitor a ne država. Takođe, iz dosadašnjih sporova, potvrđeno je da postoji šteta za investitora i preduzeće zbog toga što grad nije ispoštovao svoj deo obaveza iako je ugovorom naveo Devića da uloži svoj novac i izgradi novu autobusku stanicu sa servisnim centrom. Utvrđeno je i da je ugovor i dalje na snazi. Da Grad Novi Sad i dalje ne ispunjava svoju obaveze. Da se šteta zbog izgubljene dobiti svakog meseca uvećava za oko milion evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari