prodavnicafoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Polovina zaposlenih u privatnim firmama dobila je u prethodnoj godini povećanje zarade, dok druga polovina na povišice i dalje čeka, pokazala je anketa koju je sproveo Danas.

Za 24 časa otkako je Danas pozvao čitaoce da podele svoja iskustva sa povećanjem zarade, ukupno je njih 517 odgovorilo na postavljena pitanja.

Blaga većina ispitianika, njih 51 odsto navelo je da u njihovim firmama nije bilo povećanja zarade u prethodnih godinu dana, dok je 49 odsto čitalaca reklo da je bilo poboljšanja materijalnog statusa zaposlenih.

Da je u pitanju bilo ciljano povećanje zarada, a ne i posledica profesionalnog napredovanja, otkriva i podatak da su u gotovo istim procentima plate povećavane bez promene pozicija unutar organizacije.

Ipak, kada se uzme u obzir nivo povećanja zarada, jasno se vidi da one nisu bile dovoljne da isprate nivo povećanja cena, imajući u vidu da je u decembru 2022. godine inflacija iznosila 15,1 odsto.

Naime, 32 odsto ispitanika je odgovorilo da su njihove plate uvećane između 5 i 10 odsto, dok je 26 odsto dobilo povišicu manju od 5 odsto. Nešto značajnije uvećanje prihoda (od 11 do 15 odsto) dobila je petina ispitanika, a 12 odsto naših čitalaca može da se pohvali povišicom većom od 20 odsto.

Povećanje zarade je u firmama 40 odsto naših ispitanika išlo ka svim zaposlenim, dok je u 23 odsto slučajeva bilo selektivno.

Osim što su glasali, pojedini čitaoci su na našoj Fejbuk stranici ostavljali su i opservacije na pitanje da li je povećana zarada u privatnom sektoru.

Stefan je tako rekao da računa da „nije povećana sa realnom stopom inflacije, nego sa onom izmišljeno-objavljenom”.

Brankica je konstatovala da jedino zna da joj je „bila veća stara plata od 42.000, nego ova sada od 72.000”.

Naslućujući rezultate ankete Mirjana je konstatovala da je plata povećana, ali mizerno.

Lidija je upitala – od čega da povećaju plate.

„Od kredita? Sve fabrike su ‘strani investitori’ a strani investitori su tu samo dok dobijaju subvencije od Srbije. Naterati ih da povećaju plate znači povećati subvencije tj. dati stranim ‘investitorima’ više para pa da povećaju plate. Sve u svemu, za sada se živi samo od iznajmljenih para – kredita, a do kada? Dok se sve ne podjeli i ne rasproda. To su vrijednosti zapadne demokratije. Tražili smo, dobili smo”, kazala je Lidija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari