Sve putarine na jednom mestu: Koliko će vas koštati put automobilom do hrvatskog, crnogorskog, albanskog i grčkog primorja 1Foto: Beta/Milan Timotić

Sezona letovanja je počela, a osim cena smeštaja i hrane pre polaska na more sve najviše zanima koliko će morati da plate gorivo i putarine – naše mini istraživanje pokazalo je da put od Beograda do Rijeke košta nekih 86 evra u jednom pravcu, do Jonskog mora treba 136 evra, a do Halkidikija, odnosno mesta Sarti nekih 110 evra.

Kada se krene ka Grčkoj, kroz Srbiju od glavnog grada do Preševa treba platiti putarinu 12,6 evra ili 1.490 dinara, putarina kroz Severnu Makedoniju košta 8,5 evra, dok je “parče” od Evzonija do Soluna nekih tri evra. Magistralni put koji vodi dalje do Halkidikija, Kavale ili Tasosa se ne plaća.

Autoput do Jonskog mora košta 10,5 evra, a ko ide skroz do Atine ili dalje može da plati i do 30 evra. Ko ostaje u Olimpskoj regiji u proseku će da plati od 10 do 15 evra za putarinu.

Do Parge, ako se računa trenutna cena dizela u Srbiji od nekih 1,8 evra za litar, treba 105 evra za gorivo, do Sartija je to nekih 85 evra, a do Tasosa 90 evra, u jednom pravcu.

Kroz Hrvatsku putarine, preko Bosne jeftinije

Oni koji krenu put Jadranskog mora i Hrvatske na prvoj naplatnoj rampi u Šidu moraće da plate 420 dinara ili 3,5 evra.

Posle toga, do Rijeke je putarina iz Beograda nepunih 30 evra, do Splita ako se ide auto-putem kroz Hrvatsku sve vreme treba dosta – 44 evra, 17 evra su putarine do Zagreba, a od Zagreba do Splita treba 24 evra, dok je od hrvatske prestonice do Dubrovnika putarina 30 evra.

Ako se na to dodaju i one od Beograda do Zagreba do Dubrovnika bi iz Beograda trebalo izdvojiti čak 50 evra.

Naravno, do Splita i Dubrovnika postoje i jeftinije opcije za one koji putuju iz Srbije i to preko Bosne i Hercegovine.

Jedna od njih ide preko Sarajeva i osim onih nekoliko evra koji će se potrošiti na auto-putu u Srbiji od Beograda do isključenja za Šabac gotovo da više nema potrebe da se izlazi na najbržu cestu.

Put će trajati duže zbog ograničenja, ali će svakako biti jeftiniji.

Ukoliko neko odluči da koristi malobrojne auto ceste u BiH, deo od Sarajeva do Zenice platiće šest konvertabilnih maraka, što je oko tri evra.

Od Beograda do Splita preko Banjaluke treba 97 evra za gorivo i svega 10 evra za putarine, do Supetara na Braču postoji isto nekoliko opcija, koje koštaju od 78 do 97 evra u jednom pravcu, sva tri puta su preko BiH.

Naravno, u slučaju da se ide na Brač (ili neko drugo ostrvo) treba uračunati i trajekt, u ovom slučaju od Splita do Supetara on košta 170 kuna ili 22,6 evra.

Koliko do Crne Gore i Albanije

Do Crne Gore nema mnogo troška za putarine, oni koji idu preko Čačka platiće samo deonicu na Milošu Velikom koja košta 430 dinara i 2,5 evra za prolaz kroz tunel Sozine koji Podgoricu spaja sa obalom.

Za gorivo od Beograda do Budve treba nepunih 70 evra, toliko je i do Bara, dok je do Herceg Novog preko Trebinja potrebno nekih 65 evra za gorivo. U tom slučaju putarina se plaća samo u Srbiji.

Do Drača u Albaniji najbrže se stiže preko Prištine i Prizrena, za gorivo je potrebno nekih 70 evra, a putarina do Niša košta oko 900 dinara.

Deonica za sada jedinog auto-puta kroz Albaniju, koji ide od granice sa Kosovom do pred Drač plaća se pet evra.

Do Burgasa na Crnom moru treba nepunih 800 kilometara i nekih 85 evra za gorivo, putarina je od Beograda do Dimitrovgrada 1.300 dinara za putničke automobile, dok je vinjeta koji važi nedelju dana u Bugars

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari