World BankFoto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Svetska banka ocenila je danas da se očekuje da će privreda Kosova tokom 2021. imati rast od 7,1 odsto, da se brzo oporavlja ali da su rizici po rast i dalje visoki i da se suočava sa pandemijom kovida-19.

U izveštaju „Konkurencija i oporavak nakon pandemije kovida-19“ navodi se da posle prošlogodišnjeg pada privrede Kosova za 5,3 odsto očekuje se da će se ekonomska aktivnost 2021. godine povećati za 7,1 odsto u i da tome doprinose dolazak dijaspore, mere fiskalne podrške i povećanje kredita.

„U srednjoročnom periodu, Kosovo bi trebalo da pređe na model rasta koji je više orijentisan na produktivnost“, navodi se u izveštaju.

Prema izveštaju Svetske banke, ekonomski rast se vratio na pozitivno kretanje tokom četvrtog kvartala 2020. godine.

U izveštaju se kaže da je trenutna prognoza za regionalnu ekonomiju pozitivnija od očekivane, sa rastom od 5,5 odsto u 2021. godini.

„Oporavak je uglavnom vođen snažnim povećanjem izvoza tokom prve polovine ove godine, kao rezultat oživljavanja aktivnosti u evrozoni i značajnog povećanja cena robe, kao i jačanja domaće tražnje zahvaljujući proces vakcinacije. Međutim, rast koji je doživeo izvoz mogao bi da izbledi zbog stalnog širenja u svetu i u regionu najzaraznijih varijanti kovida-19 „, piše u izveštaju.

Svetska banka tvrdi da će u narednih godinu dana regionalni ekonomski rast biti 3,4 odsto.

Regionalni oporavak, međutim, praćen je ubrzanjem rasta inflacije i dalje je izložen finansijskom stresu koji može biti uzrokovan naglim pooštravanjem spoljnih uslova finansiranja ili trenutnim povećanjem političke neizvesnosti i geopolitičkih tenzija, zaključuje se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari