Svetska banka odobrila dva zajma Srbiji 1

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je dva projekta za Srbiju u vrednosti od 124,9 miliona evra (138,9 miliona dolara) i to prvi razvojni zajam za podršku budžetu od 89,8 miliona evra (100 miliona dolara) i drugi investicioni zajam od 35 miliona evra (38,9 miliona dolara) za završetak autoputa na Koridoru 10.

Prvi projekat je zajam za razvoj koji ide u budžet kao podrška smanjenju uloge države u komercijalnim preduzećima i stvaranju uslova za otvaranje boljih radnih mesta, a drugi projekat je investicioni koji treba bolje da poveže Srbiju sa regionom i da poveća mobilnost roba, usluga i ljudi kroz završetak izgradnje autoputa na Koridoru 10, saopšteno je iz Svetske banke.

Drugi razvojni zajam za reformu državnih preduzeća predstavlja nastavak podrške Srbiji za reformu državnih komercijalnih preduzeća, navodi se u saopštenju i dodaje da je njegov cilj da smanji udeo države u proizvodnji roba i usluga i da smanji direktne i indirektne subvencije preduzećima u realnom sektoru.

Zajam će podržati i bolje rezultate, upravljanje i rukovođenje državnim preduzećima, kao i rešavanje kratkoročnih socijalnih i radnih posledica restrukturiranja i rešavanja pitanja raspolaganja imovinom.

“Zahvaljujući dijalogu sa vladom i preduzetim reformama tokom pripreme ovog projekta, visoki troškovi ovih preduzeća koji su iscrpljivali privredu i koje su pokrivali poreski obveznici progresivno su smanjeni”, rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen.

“Ali rešavanje pitanja komercijalnih državnih i društvenih preduzeća i dalje ostaje kritičan faktor uspešne privredne politike vlade i veće privredne efikasnosti. Rešavanje ovih problema ostaviće više državnih para za druge stvari, smanjiće gubitke u privredi i ostaviće više prostora za podršku razvoju preduzetništva, inovacija i otvaranja radnih mesta za mlade.”

Projekat dodatnog finansiranja autoputa na Koridoru 10 pomoći će Srbiji da bolje iskoristi svoj geografski položaj u srcu Balkana duž pan-evropskog Koridora 10. Izgradnja preostalih delova autoputa doneće Srbiji više tranzitnog saobraća što će pomoći srpskoj privredi. Uz to će finansirati i nabavku dodatne opreme koja pomaže veću sigurnost u saobraćaju i izradu baze podataka o saobraćajnim nesrećama.

Sredstva će se koristiti da se otklone posledice katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju 2014. godine, uklanjanje neeksplodiranih naprava nađenih prilikom izgradnje autoputa, kao i iskopavanja i zaštitu arheoloških nalazišta.

“Podrška ovim organima će voditi ka pružanju usluga na efikasniji i efektniji način,”, rekla je vođa projekta u Svetskoj banci Svetlana Vukanović i dodala da završetak Koridora 10 treba da budu osnova za bolju regionalnu povezanost i integraciju, za veću trgovinu i za ukupan ekonomski razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari