Svetske berze: Da li je Tesla i zvanično objavio cenovni rat? 1Foto: Pixabay/valentin_b90

Protekla sedmica na Volstritu nije donela prevelike oscilacije, tačnije tržište akcija ostalo je relativno stabilno u prvom delu sezone korporativnih objava.

Pravi izazovi stižu već ove sedmice kada će neke od ključnih tehnoloških kompanija, koje su donele gro rasta u tekućoj godini, objaviti kvartalne finansijske izveštaje. Sva tri ključna američka berzanska pokazatelja, Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq, registrovali su blagu negativnu promenu u sedmici u rasponu 0,1-0,4 odsto, dok je nemački DAX napredovao pola procenta.

U centru pažnje prošlonedeljnih korporativnih objava bio je američki proizvođač e-vozila, Tesla, koji se stropoštao skoro 10 procenata nakon objave kvartalnih rezultata poslovanja. Iako su rezultati bili relativno u skladu sa očekivanjima, kompanija je najavila da će nastaviti sa strategijom smanjivanja cena kako bi podržala tražnju, uprkos očekivanom padu profitnih margina.

Kompanija nije iznela podatke o bruto margini u auto segmentu, ali se procenjuje da je ovaj ključni pokazatelj efikasnosti proizvođača automobila pao na dvogodišnji minimum od oko 19 procenata u odnosu na konsenzus od 21,8 procenata i prošlogodišnji nivo od 29,1 odsto. Uprkos padu u prvom tromesečju, Tesline margine su i dalje iznad proseka u auto industriji. Američki proizvođači, GM i Ford, zabeležili su prošle godine marginu od 6,6 odnosno četiri procenta respektivno, dok je najefikasniji nemački proizvođač, Mercedes, ovaj pokazatelj podigao prošle godine nadomak nivoa od 15 odsto.

Svetske berze: Da li je Tesla i zvanično objavio cenovni rat? 2

Teslina najava daljeg obaranja cena vozila donela je pravu malu paniku među investitorima u auto sektoru, te su se evropski proizvođači u sedmici spustili za više od četiri procenta. Eventualni cenovni rat na ovom tržištu, u situaciji visoke inflacije i smanjene kupovne moći, mogao bi dodatno pritisnuti profitne margine u ovoj industriji i zakomplikovati život slabijim igračima.

Na makroekonomskom planu i dalje dolaze ne toliko ujednačeni podaci pred zasedanja Fed-a i Evropske centralne banke (ECB) u maju. Protekle sedmice potvrđen je pad inflacije u evrozoni na 6,9 odsto u martu, ali je bazna inflacija povećana sa 7,4 na 7,5 odsto, što ukazuje da posao ECB-a oko podizanja kamata još nije ni blizu kraja.

Poslovna aktivnost u evrozoni u aprilu stigla je do najvišeg nivoa u poslednjih 11 meseci, pre svega zahvaljujući snažnom rastu sektora usluga, što bi moglo da znači da se pritisci na plate nastavljaju, dajući još jedan negativan signal za ECB.

Očekuje se da će ova centralna banka podići stope i na sedmom zasedanju zaredom, 4. maja, i to verovatnom stopom od 25 baznih poena, premda ni povećanje duplo jačim intezitetom nije definitivno skinuto sa dnevnog reda.

 

DOBITNIK NEDELJE
Nemačka softverska kompanija, SAP, zabeležila je rast cene akcija od preko pet procenata u petak na 121,7 evra, što je njihov najviši nivo u tekućoj godini. Ova kompanija najavila je godišnji operativni profit iznad prognoza analitičara usled sprovedenog smanjenja broja zaposlenih i stavljanja većeg fokusa na rastući cloud biznis. Uprava je saopštila da je kompanija završila najveći deo restrukturiranja u prvom kvartalu i da nema u planu slične akcije do kraja godine, te da bi od 2024. godine mogla da se vrati na dvocifrene stope rasta.

GUBITNIK NEDELJE
Akcije američke telekomunikacione kompanije, AT&T, pale su nakon objave kvartalnih rezultata više od 10 procenata, što je njihova najveća dnevna korekcija od decembra 2000. godine. Ova kompanija, koja se nakon prodaje medijskog biznisa, ponovo okrenula samo bazičnoj delatnosti, ostvarila je u periodu januar-mart slobodan novčani tok od svega jedne milijarde dolara, što je tri puta slabiji rezultat od očekivanja tržišta. Ovaj veliki pad likvidnosti kompanije mogao bi da ugrozi tradicionalno visoku dividendu koju AT&T isplaćuje i čiji dividendni prinos je trenutno preko šest procenata.  

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari