Svetske berze: Inflacija usporava, američke berze u padu 1Foto: EPA-EFE/ JUSTIN LANE (Arhiva)

Drugu nedelju zaredom američko tržište akcija zabeležilo je pad vrednosti, i to uprkos julskom izveštaju o inflaciji koji je bio bolji od očekivanja.

Međutim, ubrzanje rasta proizvođačkih cena u petak povećalo je strepnju investitora da bi Fed ipak mogao ponovo podići kamate i dodatno pooštriti uslove poslovanja.

Indeks S&P 500 oslabio je za trećinu procenta, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pao skoro dva odsto.

Iako je godišnja stopa američke inflacije u julu porasla sa junskih tri na 3,2 odsto, izveštaj je potvrdio trend slabljenja snage potrošačkih cena koje više od godinu dana pritiskaju američku privredu.

Inflacija je na mesečnom nivou uvećana 0,2 odsto, u skladu sa očekivanjima, dok je godišnja stopa bila niža od konsenzusa koji je bio na 3,3 odsto.

Bazna inflacija, koja se meri mimo volatilnih stavki kao što su cene hrane i energenata, porasla je na godišnjem nivou 4,7 odsto, takođe ispod očekivanja od 4,8 odsto. Gotovo većina mesečnog povećanja inflacije došlo je sa strane troškova stanovanja, koji su porasli 0,4 odsto odnosno 7,7 odsto na godišnjem nivou.

Svetske berze: Inflacija usporava, američke berze u padu 2

I dok su potrošačke cene obradovale investitore i podstakle rast tržišta akcija, izveštaj o proizvođačkim cenama nije bio u potpunosti na toj liniji. Proizvođačke cene porasle su u julu neznanto iznad očekivanja nakon što su troškovi usluga rasli najbržom stopom u skoro godinu dana.

Indeks proizvođačkih cena porastao je 0,3 odsto na mesečnom nivou, iznad konsenzusa od 0,2 odsto. Ovaj izveštaj zasad je tek neznatno smanjio očekivanja tržišta da će kamate u septembru ostati nepromenjene, ali je doveo do rasta prinosa na američke dužničke hartije i oštrijeg pada tehnoloških akcija.

Na korporativnom polju polako se privodi kraju sezona objava rezultata za drugo tromesečje, sa izvesnim konačnim ishodom – treći kvartal zaredom američke korporacije će uknjižiti pad profita. Ono što je ohrabrujuće, kompanije su premašile očekivane profite u znatno većoj meri od skorašnjeg proseka, ali ova povoljna statistike se nikako ne može odnositi i na prihode.

Osim što su faktički stagnirali u odnosu na prošlu godinu, broj kompanija koji je ostvario prihode iznad očekivanja bio je najmanji još od kvartala na početku pandemije.

Američke maloprodaje će, tradicionalno, ove sedmice zaokružiti sliku korporativne scene u drugom tromesečju i dati verovatno najbolju ocenu u kakvom stanju se nalazi američki potrošač nakon što je iscrpio izdašne postpandemijske subvencije države pod naletima visoke inflacije.

Dobitnik nedelje

Akcije nemačke osiguravajuće kompanije, Allianz, skočile su pet procenata nakon što je kompanija objavila kvartalne rezultate poslovanja iznad očekivanja, i to uprkos slabijem rezultatu u segmentu upravljanja imovinom. Allianz je potvrdio godišnja očekivanja u pogledu operativnog profita u rasponu 13,2-15,2 milijardi evra, nakon što je u segmentu imovina i štete zabeležio rast poslovanja usled viših cena i nižeg obima velikih odštetnih zahteva u odnosu na prošlu godinu. Takođe, doprinos dobrom kvartalnom rezultatu dao je i segment životnog i zdravstvenog osiguranja, u velikoj meri pod uticajem rasta poslovanja na američkom tržištu.

Gubitnik nedelje

Akcije nemačkog industrijskog konglomerata, Siemens, oslabile su prošle sedmice skoro osam procenata nakon što je kompanija izvestila da je došlo do „normalizacije tražnje“ na svetskom tržištu, uz znatan pad narudžbina sa kineskog tržišta. Kompanija je zadržala poslovne izglede za čitavu godinu, ali je smanjila prognozu rasta za jedan od najlukrativnijih segmenata poslovanja koji se uglavnom bavi automatizacijom poslovnih procesa. Siemens i dalje ima rekordne poslovne narudžbine u visini od 110 milijardi evra, ali je tokom kvartala došlo do usporavanja ugovaranja jer klijenti više nisu prinuđeni da stvaraju zalihe u strahu od nestašica.  

Autor je glavni broker Momentum Sekjrutiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari