Svetske berze: Može li tržište rada ukrotiti rast kamata? 1Berza, ilustracija Foto: EPA-EFE/ JEREMY PIPER (Ilustracija)

Nakon izuzetnog prvog kvartala koji je ulagačima doneo natprosečan prinos za jedno tromesečje, protekla praznična trgovačka sedmica nije donela previše uzbuđenja.

Tržište akcija je blago osciliralo, a ključni događaj – objava izveštaja sa američkog tržišta rada, došao je u petak kada su berze ostale zatvorene. Indeks S&P 500 neznatno je oslabio tokom sedmice, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pao 1,1 odsto nakon što su investitori ponovo u fokus stavili verovatnoću recesije u američkoj privredi.

Svetske berze: Može li tržište rada ukrotiti rast kamata? 2

Martovski izveštaj sa tržišta rada najjače svetske privrede bio je u skladu sa prognozama analitičara, ali je i poslao signale da se uprkos rekordno niskoj stopi nezaposlenosti tržište rada nalazi u fazi usporavanja.

Tokom marta kreirano je 236 hiljada radnih mesta, dok je februarski podatak revidiran naviše na 326 hiljada. Stopa nezaposlenosti je neznatno pala na 3,5 odsto, ispod očekivanja da će biti zadržana na nivou od 3,6 odsto, nakon što je participacija radne snage (zaposleni i oni koji aktivno traže posao) dostigla najviši nivo u postpandemijskom periodu.

Mada je podatak s tržišta rada manje-više bio u skladu sa očekivanjima, ovo je bio najslabiji rezultat od decembra 2020. godine i dolazi nakon kontinuiranih napora Fed-a da uspori tržište rada u cilju obaranje inflacije.

Prosečna satnica u martu porasla je 0,3 odsto, odnosno 4,2 odsto na godišnjem nivou, što je njen najslabiji intezitet od juna 2021. godine. Nakon izveštaja, tržište očekuje da će Fed u maju ponovo povećati kamatu za 25 baznih poena, ali da bi potom mogla uslediti pauza u intezivnom ciklusu dizanja kamata koji traje duže od godinu dana.

Kada su u pitanju korporativne objave, fokus investitora se polako pomera ka rezultatima za prvo tromesečje koje će tradicionalno otvoriti najveće američke banke objavama u petak.

Analitičari očekuju da će profiti američkih korporacija u prvom kvartalu oslabiti preko 10 procenata nakon što je pad u četvrtom tromesečju iznosio 5,4 odsto. Krajem sedmice veliku pažnju privući će objave banaka koje su usled krize poverenja u bankarski sektor ostavile turbulentan period iza sebe.

Očekuje se da će najveće američke banke objaviti profit za period januar-mart veći za 4,4 odsto nakon što su u četvrtom tromesečju pretrpele pad profita od 9,5 procenata. Sektor Finansije u okviru indeksa S&P 500 ima najslabiji učinak od početka godine sa negativnim prinosom od 6,7 procenata.

 

Dobitnik nedelje

Nakon što se činilo da kaska na polju veštačke inteligencije iza najvećeg rivala Microsoft-a, matična kompanija Google-a, Alphabet, izvestila je investicionu i tehnološku javnost o velikom napretku koji je postigla na polju razvoja čipova za veštačku inteligenciju. Naučna studija objavljena prošle sedmice potvrdila da je su Google-ovi procesori 15 do 30 puta brži u procesu zaključivanja u okviru mašinskog učenja od sličnih čipova Intela i Nvidije. Akcije kompanije skočile su u sedmici skoro pet procenata na 108,9 dolara što je njihova najviša vrednost još od septembra prošle godine.

Gubitnik nedelje

Akcije platforme za izdavanje smeštaja, Airbnb, oslabile su u nedelji skoro 12 procenata nakon što je objavljen nezavisan izveštaj koji je ispitao neprijatna iskustva koja su imali korisnici tokom boravka u smeštaju pronađenom preko ove platforme. Kompanija se nije oglašavala po pitanju ovog izveštaja koji je naveo brojne neprijatnosti koje su pretrpeli korisnici Airbnb-a. Inače, kompanija je u 2022. godini zabeležila rast prihoda od 40 procenata i ostvarila najveći profit u istoriji. Akcije kompanije nedelju su završile ispod nivoa od 110 dolara, nakon što su berzanski debi imale krajem 2020. godine na ceni od 139 dolara.

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari