Svetske berze: Oporavak akcija uprkos slabijem izveštaju o inflaciji 1Berza, ilustracija Foto: EPA-EFE/ JEREMY PIPER (Ilustracija)

Šokantni pad tržišta akcija u prvoj nedelji januara smenio je optimizam ulagača i to uprkos činjenici da je izveštaj sa tržišta rada došao ispod očekivanja.

Prinosi na 10-ogodišnje obveznice ponovo su pali ispod nivoa od četiri procenta, a najveći skok u sedmici zabeležile su tehnološke akcije. Indeks S&P 500 registrovao je rast od 1,8 odsto, dok je Nasdaq dodao na vrednosti više od tri procenta.

Indeks potrošačkih cena u decembru porastao je 0,3 odsto na mesečnom nivou, iznad konsenzusa od 0,2 odsto.

Na godišnjem nivou inflacija je iznosila 3,4 odsto, takođe iznad konsenzusa od 3,2 odsto. Isključujući volatilne cene hrane i energenata, bazna inflacija je porasla 0,3 odsto na mesečnom nivou i 3,9 odsto godišnje, u odnosu na očekivanih 0,3 odnosno 3,8 odsto, respektivno. Najveći deo rasta došao je sa strane troškova stanovanja.

Ova kategorija je porasla 0,5 odsto na mesečnom nivou i činila je više od polovine rasta indeksa. Na godišnjem nivou, trošak stanovanja je porastao 6,2 odsto i bio je oko dve trećine rasta inflacije.

Svetske berze: Oporavak akcija uprkos slabijem izveštaju o inflaciji 2
Izvor: Momentum Securities

Iako je izveštaj generalno bio lošiji od očekivanja, podaci teško da su mogli promeniti stav Fed-a da su kamate dostigle zenit i da će u 2024. uslediti njihov silazni trend. Ali svakako je uneo dozu realnosti među investitore da će pad inflacije sa aktuelnih nivoa biti mnogo mukotrpniji nego sa ranijih viših stopa.

Indeks proizvođačkih cena, koji je stigao u petak, doneo je nešto relaksacije na tržište s obzirom da je pao 0,1 odsto mesečno u odnosu na očekivani rast istom stopom. Na godišnjem nivou porastao je svega jedan odsto u odnosu na 6,4 prethodne godine.

Bazni indeks proizvođačkih cena, koji bi trebalo da pokaže pouzdaniji kurs cena proizvođača, porastao je 2,5 odsto u čitavoj 2023. nakon 4,7 odsto u prethodnoj godini.

Krajem sedmice počela je i sezona objava kvartalnih finansijskih rezultata za period oktobar-decembar koji je obeležilo smanjivanje očekivanja ulagača brzinom znatno većom od petogodišnjeg i desetogodišnjeg proseka.

Uprkos tome, očekuje se rast profita drugi kvartal zaredom, istina umanjenom stopom od 1,3 odsto u odnosu na 4,9 odsto u prethodnom tromesečju. Banke su prve izašle na crtu, a listom su ostvarile niže profite usled jednokratnog troška prema federalnoj agenciji za osiguranje depozita na konto prošlogodišnje intervencije na tržištu i osiguranja stabilnosti finansijskog sistema.

Najveća američka banka, JPMorgan, uprkos padu profita u četvrtom kvartalu zabeležila je u 2023. rekordni rezultat u istoriji u velikoj meri zahvaljujući skoku neto prihoda od kamata.

Ovaj trend biće nastavljen i u 2024. godini ali je uprava banke i dalje pri opreznom stavu koji je zasnovan na očekivanom dužem periodu visoke inflacije i nastavku delovanja nekoliko izraženih geopolitičkih rizika.

Dobitnik nedelje

Akcije američkog dizajnera čipova, NVIDIA, skočile su protekle sedmice preko 11 procenata nakon što je kompanija na tehnološkoj konferenciji predstavila nove domete čipova za sisteme bazirane na veštačkoj inteligenciji, ali i najavila prodaju novih čipova za kinesko tržište koji bi trebalo da zadovolje američke sankcije.

Kina koja čini petinu prihoda kompanije trebalo bi da u četvrtom fiskalnom kvartalu donese znatno slabiju realizaciju koja se zasad pokriva jakom tražnjom u ostalim regionima.

NVIDIA je dostigla tržišnu kapitalizaciju od 1,35 hiljada milijardi dolara, zahvaljujući gotovo monopolskoj situaciji na tržištu čipova za sisteme bazirane na generativnoj veštačkoj inteligenciji.

Gubitnik nedelje

Akcije američkog proizvođača aviona, Boeing, pale su protekle sedmice 12,6 procenata nakon što se kompanija suočila sa novim problemima na avionima tipa MAX.

Kompaniji su bile potrebne godine da sanira probleme na liniji ovih aviona koji su bili prizemljeni od marta 2019. do novembra 2020. godine nakon dve katastrofalne nesreće.

Sada incident nije bio fatalne prirode, ali su regulatorne agencije naredile vanredne inspekcije i prizemljenje aviona dok se ne istraži slučaj otpadanja dela trupa na letelici. Akcije Boeing-a nedelju su završile na 217,7 dolara i nalaze se ispod polovine vrednosti s početka 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari