Svetske berze: Tehnološke akcije vinule indeks na rekordni nivo 1Foto: Shutterstock/IM Imagery

Nakon više od dve godine u petak je američko tržište akcija, mereno indeksom S&P 500, postavilo novi rekordni nivo čime je premašen prethodni maksimum s početka 2022. godine.

U osnovi prošlonedeljnog rasta stajale su tehnološke akcije koje su skočile dodatnih 2,3 odsto, dok je S&P 500 porastao 1,2 odsto i okončao nedelju na nivou od 4.839,8 poena.

Postignutom rekordu u petak prethodio je nervozan početak godine koji je doneo strah od sporijeg obaranja kamata u tekućoj godini pa je rast prinosa na državne obveznice preplašio investitore u akcije. Ipak, usledile su dve vezane sedmice rasta i investitori su prekinuli niz od 512 dana tokom kojih indeks S&P 500 nije uspeo da postigne novu najvišu vrednost. Poslednji duži niz zabeležen je posle svetske ekonomske krize kada je tržištu bilo potrebno 1.375 dana da dostigne novi istorijski maksimum krajem marta 2013. godine.

Svetske berze: Tehnološke akcije vinule indeks na rekordni nivo 2

Ne može se reći da je prošle sedmice usledio neki konkretan i jak okidač za postizanje novog rekorda na Volstritu, ali je najveći svetski proizvođač čipova, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), ohrabrio tehnološki sektor najavom oporavka tržišta mobilnih telefona i nastavka ekspanzije proizvodnje visokosofisticiranih čipova koji se koriste u sistemima zasnovanim na veštačkoj inteligenciji. Ova objava dobila je još više na značaju kada se zna da će najveće američke tehnološke kompanije u narednih desetak dana objaviti kvartalne rezultate poslovanja i očekivanja za 2024. godinu što bi moglo ubrzati dinamiku kretanja tržišta.

Ono što je takođe zanimljivo jeste da se rast tržišta do nove rekordne vrednosti desio u momentu kada su ulagači postali pesimistični po pitanju brzog obaranja kamata u 2024. godini. Sada više od polovine ulagača očekuje da Fed neće smanjiti kamatu na zasedanju u martu, a nagoveštaj ovog ishoda na početku godine doneo je do snažnog rasta prinosa na obveznice i oštrog pada tehnoloških akcija. Svega dve sedmice kasnije investitori su mirno prihvatili ovaj scenario očito sada više uvereni da privreda neće dramatično usporiti, a da će tehnološki sektor na krilima primene generativne veštačke inteligencije početi da isporučuje željene rezultate.

Dobitnik nedelje

Akcije najvećeg svetskog proizvođača čipova, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), skočile su skoro 10 procenata nakon što je kompanija objavila kvartalne rezultate poslovanja i izglede za tekuću godinu. Ovaj proizvođač čipova koji više od 70 odsto prihoda ostvaruje na severnoameričkom tržištu očekuje rast realizacije u tekućoj godini veći od 20 procenata, na bazi očekivanog oporavka tržišta mobilnih telefona i nastavka pomame za veštačkom inteligencijom. Kapitalne izdatke TSM u ovoj godini vidi u rasponu 28-32 milijarde dolara što je na sredini raspona slično potrošnji zabeleženoj u 2023. godini.

Gubitnik nedelje

Akcije američke niskotarifne avio-kompanije, Spirit Airlines, izgubile su protekle sedmice na vrednosti više od 55 procenata, nakon što je američki federalni sud u Bostonu blokirao postupak preuzimanja kompanije od strane rivalske firme JetBlue pozivajući se na kršenje antimonopolskog zakona. Dramatičan pad u ceni akcija Spirita tumači se teškim finansijskim položajem kompanije koja od početka pandemije ne beleži pozitivan novčani tok. JetBlue i Spirit su u petak najavili žalbu na presudu suda, što je dovelo do oporavka akcija u petak od 17 odsto i dodatnih 13 procenata u produženom trgovanju.

Dobar smer američke privrede u petak je potvrdio sentiment potrošača Univerziteta Mičigen koji je pokazao najviši nivo od jula 2021. godine, zahvaljujući uverenju potrošača da je inflacija obuzdana i da će lična primanja početi da rastu. Isti pregled pokazuje da potrošači očekuju inflaciju u narednih godinu dana na nivou od 2,9 odsto, niže od decembarskih 3,1 odsto, što je najmanje očekivanje u pogledu indeksa potrošačkih cena od decembra 2020. godine.

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari