Svetske berze: Tehnološke kompanije nisu zaustavile pad tržišta 1Foto: shutterstock/Phongphan

Objave kvartalnih rezultata poslovanja nekolicine najvećih svetskih kompanija nisu uspele da preokrenu negativan sentiment na tržištu koji su donele geopolitičke prilike i visoki prinosi na državne obveznice.

Američki indeks S&P 500 oslabio je dodatnih 2,5 odsto i sada se nalazi u padu od preko deset procenata u odnosu na ovogodišnji maksimum s kraja jula, što označava tehničku korekciju. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, koji je pao u sedmici 2,6 odsto takođe je koji dan ranije uplovio na teritoriju korekcije.

Volatilnost na američkom tržištu državnih obveznica nastavljena je i protekle sedmice. Prinos na 10-ogodišnje obveznice SAD u ponedeljak je preskočio prag od pet procenata, da bi se u petak spustio na nivo od 4,85 odsto. Kretanje na tržištu dužničkih hartija svakako će biti na radaru Fed-a koji se ove sedmice sastaje na novom zasedanju, a preliminarni podaci o BDP-u za treće tromesečje mogli bi povećati izglede novog povećanja kamata. Američki BDP u trećem kvartalu skočio je stopom koja odgovara godišnjem rastu od 4,9 odsto, znatno iznad očekivanih 4,2 odsto.

Sezona objava korporativnih rezultata je u punom jeku, a oko 78 odsto američkih kompanija je zasad potuklo očekivanja što je iznad proseka poslednja četiri tromesečja od 74 odsto.

Nedelju su obeležile objave tehnoloških kompanija, od kojih su Microsoft i Amazon snažno odskočili zahvaljujući svojim divizijama cloud usluga, dok je na istom planu Alphabet razočarao ulagače i pretrpeo oštar pad. Microsoft je snažno potukao očekivanja i po pitanju prihoda i dobiti, dok je u tekućem kvartalu najavio rast prihoda od 15 odsto što bi bio najjači rast od početka kalendarske 2022. godine.

Svetske berze: Tehnološke kompanije nisu zaustavile pad tržišta 2

Amazon je takođe zabeležio rezultate iznad očekivanja, a cloud segment poslovanja je registrovao prvi kvartalni rast u poslednje dve godine, što je uz oporavak trgovačkog biznisa, kompaniji donelo visoku profitabilnost. Krug odličnih rezultata tehnoloških kompanija zatvorila je matična kompanija Facebook-a, Meta, koja je ostvarila rekordni kvartalni prihod u istoriji, ali je upozorila na slabiju tražnju na tržištu oglašavanja sa početkom sukoba na Bliskom istoku.

I na evropskom tržištu kompanije objavljuju rezultate, ali znatno neuspešnije u odnosu na američke pandane. Tek nešto preko 50 odsto kompanija je objavilo rezultate iznad očekivanja, a profiti su zasad niži za oko osam odsto u odnosu na 2022. Evropska centralna banka (ECB), u velikoj meri zbog slabe privrede evrozone, zadržala je nepromenjenu ključnu kamatu protekle sedmice.

Očekuje se da je evropska privreda u trećem tromesečju pala 0,1 odsto u odnosu na drugo tromesečje odnosno porasla tek 0,2 odsto na godišnjem nivou. Kada je inflacija ovog bloka u pitanju, očekuje se da će ove sedmice oktobarski podaci pokazati njeno usporavanje na 3,2 odsto.

Dobitnik nedelje

Akcije američkog proizvođača čipova, Intel, skočile su u petak posle objave kvartalnih rezultata više od devet procenata nakon što su prihodi i profit došli iznad očekivanja, a kompanija najavila povratak rasta u tekućem kvartalu. Ova kompanija je proteklih godina izgubila tehnološku premoć nad rivalima kao što su, NVIDIA i AMD, i trenutno se grčevito bori za preokret u poslovanju koji podrazumeva i izgradnju novih fabrika čipova. Intel od početka godine beleži rast od oko 34 odsto, ali se nalazi tek na 64 odsto nivoa iz predpandemijskog perioda.

Gubitnik nedelje

Matična kompanija pretraživača Google, Alphabet, pala je protekle sedmice skoro deset procenata nakon što je potvrdila strahove ulagača da nastavlja da zaostaje u trci sa cloud uslugama za glavnim rivalima, Amazonom i Microsoft-om. Alphabet-ov segment cloud usluga rastao je stopom od 22 odsto, ispod očekivanja tržišta, dok je poprilično podbacio i profit ove divizije koja bi trebalo da bude veoma važna u budućnosti s obzirom na očekivanu saturaciju reklamnih prihoda. Uprkos ovoj korekciji, akcije Alphabeta od početka godine beleže rast od oko 39 procenata.  

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari