Svetske berze: Volstrit prekinuo najduži silazni trend od 1948. godine 1Volstrit Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Akcije na Volstritu zabeležile su protekle sedmice lagane dobitke, manje od pola procenta mereno svim najvažnijim berzanskim pokazateljima.

 

Ono što je značajnije, reperni indeks tržišta, S&P 500, okončao je prošle nedelje silazni trend (bear market) koji je trajao 248 dana. Tačno u četvrtak ovaj berzanski pokazatelj uknjižio je dobitak veći od 20 procenata u odnosu na najnižu tačku postignutu početkom oktobra prošle godine.

Ovaj tehnički podatak ne mora ništa da znači, ali istorija govori da je ovaj indeks u periodu od godinu dana nakon rasta od 20 procenata ostvarivao u proseku značajne dobitke (oko 17 procenata). Koliko će trajati i kakvog inteziteta će biti novi uzlazni trend (bull market), pitanje je na koji će istorija teško dati odgovor već će u prvoj meri zavisiti od jačine aktuelnih recesionih pritisaka i načina na koji će se globalna privreda snaći u ambijentu visokih kamata.

No, rast ovog indeksa u tekućoj godini bio je sve samo ne sektorski uravnotežen. U prvih pet meseci 2023. godine najveće tehnološke kompanije, među kojima su prednjačile one koje imaju bliskog dodira sa najaktuelnijom temom veštačke inteligencije, u potpunosti su nosile rast tržišta. Ova korpa akcija (NVIDIA, Tesla, Meta, Apple, Microsoft, Alphabet i Amazon) registrovala je rast od 53 procenta u odnosu na skok indeksa S&P 500 od 11 procenata. Istovremeno, preostale 493 kompanije koje sačinjavaju indeksnu korpu nisu zabeležile nikakav rast u posmatranom periodu.

 

Svetske berze: Volstrit prekinuo najduži silazni trend od 1948. godine 2

Protekla sedmica nije ponudila mnogo makroekonomskih objava pred nedelju u kojoj će doći izveštaj o inflaciji u SAD i odluka američke centralne banke o monetarnoj politici koja bi mogla da donese prvu pauzu u podizanju kamata od marta prošle godine.

I dok postoji neizvesnost da li će Fed nastaviti dizanje kamata, takva dilema ne postoji pred Evropskom centralnom bankom (ECB) koja će ove sedmice izvesno podići kamatu za dodatnih 25 baznih poena.

Ova odluka doći će samo sedam dana nakon što je blok 20 zemalja koje koriste evro i zvanično objavio da je ušao u recesiju nakon pada privredne aktivnosti i u prvom tromesečju. Eurostat je objavio da je BDP ovog ekonomskog i političkog bloka pao 0,1 odsto u periodu januar-mart nakon što je identičnu korekciju zabeležio i u prethodnom tromesečju. Ova zimska recesija ipak došla je u mnogo blažem obliku od većine prognoza s jeseni prošle godine.

 

Dobitnik nedelje

Akcije medijske kuće Warner Bros Discovery skočile su protekle sedmice skoro 18 procenata nakon što je ozvaničen odlazak prvog čoveka CNN-a, Krisa Lihta. Njegovo jednogodišnje upravljanje CNN-om obeležile su velike turbulencije na ovom mediju koji je izgubio na gledanosti i veoma brzo odustao od lansiranja striming projekta, CNN+. Ovaj događaj ponovo je obnovio špekulacije o mogućem preuzimanju ovog kanala koji bi prema ocenama analitičara matičnoj kompaniji mogao doneti oko pet milijardi dolara.

Gubitnik nedelje

Akcije američke kripto berze, Coinbase, pale su prošle sedmice 17,5 procenta nakon što je američki regulator, Komisija za hartije od vrednosti, tužila ovu kompaniju za nedozvoljeno poslovanje od najmanje 2019. godine kada je „zaradila milijarde dolara posredujući u trgovini kripto valutama i tokenima, izbegavajući registraciju najmanje 13 vrsta kripto imovine, uključujući pojedine tokene“. Akcije ove kompanije okončale su sedmicu na nivou od 53,3 dolara, dok su debitovale na berzi pre dve godine sa cenom od 328 dolara.

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari