Svetske berze: Volstrit u septembru oslabio pet odsto, ima li preokreta? 1Volstrit Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

I ovaj septembar je potvrdio tradicionalnu lošu karmu za investitore u tom mesecu.

Indeks S&P 500 izgubio je na vrednosti skoro pet odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, tradicionalno osetljiviji na ambijent visokih kamata oslabio skoro šest odsto. Povoljniji podaci o inflaciji i kvartalni izveštaj NIKE-a nisu previše doprineli da se ovaj sentiment promeni pa je i prošlu sedmicu indeks S&P 500 završio u minusu 0,7 odsto, dok je Nasdaq ostao oko nule.

Političke tenzije oko mogućeg zatvaranja američke savezne vlade, usled sporenja oko visine budžetske potrošnje u Kongresu, začinile su negativan sentiment na tržištu koji traje većim delom septembra.

Ovu situaciju nije preokrenula ni objava indeksa lične potrošnje, koga Fed smatra ključnim indikatorom inflacije, koja je došla na nivou boljem od očekivanja. Izuzimajući hranu i energente, ovaj indeks je porastao 0,1 odsto na mesečnom nivou, što je bilo ispod konsenzusa od 0,2 odsto, dok je u odnosu na prošlu godinu iznosio 3,9 odsto. Na mesečnom nivou ovo je bilo najsporije povećanje od novembra 2020. godine. Uključujući hranu i energente, inflacija je porasla 0,4 odsto na mesečnom nivou odnosno 3,5 odsto godišnje.

Svetske berze: Volstrit u septembru oslabio pet odsto, ima li preokreta? 2

Kao što je poznato, Fed kao i većina ostalih centralnih banaka cilja inflaciju od dva odsto, a indeks troškova lične potrošnje na ovom nivou se poslednji put nalazio u februaru 2021. godine. Fed je u septembru pauzirao sa podizanjem kamata, a verovatnoća još jednog očekivanog povećanja do kraja godine smanjena je nakon objave izveštaja. Sada je verovatnoća za novi rast kamata u novembru pala sa 27,5 na 15 odsto odnosno za decembarsko povećanje sa 42 na 31 odsto.

Na korporativnom planu, polako se približava sezona objave rezultata za treće tromesečje koju će tradicionalno sredinom meseca otvoriti banke. U međuvremenu, najveći svetski proizvođač sportske opreme, NIKE, koji ima izmešten fiskalni kvartal objavio je rezultate poslovanja za period jun-avgust koji su pokazali znake oporavka profitabilnosti ove kompanije koja se već nekoliko kvartala bori sa povećanim zalihama i većim troškovima. NIKE je u periodu ostvario tek minorni rast prihoda od dva odsto ali je treći kvartal zaredom zabeležio oporavak bruto margine. Pored ovoga, investitori su bili ohrabreni samouverenošću čelnika kompanije koji su potvrdili dobru tražnju za ovim brendom uprkos padu prodaje na najvažnijem, nacionalnom tržištu. Akcije NIKE-a su se nakon objave oporavile skoro sedam procenata, ali i dalje dosta zaostaju za indeksom S&P 500 u tekućoj godini.

 

Dobitnik nedelje
Akcije nemačkog kreditora Commerzbank skočile su u petak 11 procenata nakon što je ova banka objavila srednjoročni plan razvoja koji podrazumeva znatno veće isplate akcionarima. U periodu od 2025. do 2027. godine uprava banke očekuje isplate dividende i kupovine sopstvenih akcija u obimu „znatno većem“ od polovine ostvarene dobiti. Kada je profitabilnost u pitanju, banka očekuje da do 2027. godine postigne prinos na kapital od preko 11 procenata. Akcije Commerzbank-a od početka godine su u plusu oko 22 odsto, ali se i dalje nalaze na 20-ak puta nižem nivou u odnosu na period pred globalnu finansijsku krizu.

Gubitnik nedelje
Akcije američkog kruzera, Carnival, zabeležile su u petak pad od pet procenata uprkos tome što je kompanija objavila kvartalne rezultate poslovanja koji su pokazali prvi profit u postpandemijskom periodu i rekordne kvartalne prihode. Carnival je dostigao nivo popunjenosti iz pretpandemijskog perioda usled jake tražnje, ali je ulagače razočarao prognozom većeg gubitka od očekivanog u tekućem kvartalu. Lošijem rezultatu u tromesečju doprineće veće cene goriva i negativne kursne razlike, dok uprava u 2024. godini očekuje i veće troškove po pitanju popravke i održavanja kruzera.  

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari