Tabaković: Sačuvali smo cenovnu i fiskalnu stabilnost 1Foto: Fonet/NBS

Ispunili smo svoju zakonsku obavezu i sačuvali smo cenovnu i fiskalnu stabilnost, rekla je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je to izjavila pred skupštinskim Odborom za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, ali je opozicija prigovorila da statistika ne odražava realnost i da građani žive sve lošije.

Predstavljajući izvešaj o radu NBS Tabaković je rekla da rezultati potvrđuju ispravnost monetarne politike vođene u prethodnih pet godina i podsetila da je inflacije u 2012. bila 12,9 odsto, a da je za samo godinu dana spuštena na 2,2 procenta.

Rešeni smo da Srbiju zadržimo u grupi zemalja sa niskom, stabilnom i predvidivom inflacijom, rekla je Tabaković, navodeći i uspešnu koordinaciju monetarne i fiskalne politike.

Ona je istakla da su politička stabilnost i posvećenost Vlade Srbije i NBS reformama i poboljšanju domaćeg makroekonomskog okruženja osigurale „ne samo nesmetano, već izuzetno uspešno“ sprovođenje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i saradnju sa drugim međunarodnim institucijama.

Postizanjem i očuvanjem cenovne i finansijske stabilnosti, NBS je na najbolji način doprinosila održivom ubrzanju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji je u prošloj godini dostigao 2,8 procenata, istekla je Tabaković,

Poslanik Srpske radikalne stanke Miroslav Mirčić je rekao da danas sa 100 evra u prodavnici može da se kupi za trećinu manje nego pre godinu dana i da je realnost to, a ne saopštena statistika.

Politika NBS i Vlade mora da bude u funkciji poboljšanja života građa, a BDP koji pominjete nije poboljšao stanje u zdravstvu, obrazovanju, penzijama, rekao je Mirčić.

Poslanik Demokratske stanke Goran Ćirić je kazao da bi trebalo da se govori u apsolutnim iznosima koji daju mnogo realnije podatke.

Prema njegovim rečima, za desetak godina javni dug je porastao za više od 15 milijardi evra, dok je prošlogodišnji BDP u odnosu na 2008. povećan za samo 400 miliona evra.

Poslanik Srpske napredne stanke Veroljub Arsić je odgovorio da su takve kritike inspirisane politikom.

Neki iz opozcije kažu da smo sluga MMF, ali ta organizija samo daje ocenu uspešnosti sprovedenih mera, rekao je Arsić, navodeći da ne ide sa evrima u prodavnicu i da je vreme kad se kupovalo sa markama i šilinzima ostalo u prošlosti.

Posle nešto više od dva sata raspave Odbor je većinom glasova usvojio izveštaje o rezultatima, planovima i programima rada NBS. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari