Tabaković: Uprkos izbijanju pandemije, sektor osiguranja u Srbiji zabeležio rast neto premije od 2,2 odsto 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Uprkos izbijanju pandemije, sektor osiguranja u Srbiji zabeležio je rast neto premije od 2,2 odsto tokom tri tromesečja ove godine, odnosno neto dobit od 11 milijardi dinara, dok je negativan rezultat zabeležen u putnom osiguranju, rekla je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na konferenciji Udruženja osiguravača Srbije (UOS).

Tabaković je objasnila da je najveći doprinos ovogodišnjem rastu ukupne premije od 2,2 odsto stigao iz segmenta imovinskog, dobrovoljnog zdravstvenog i osiguranja motornih vozila.

„Taj rast je ipak niži od desetogodišnjeg proseka, što upozorava da tek treba očekivati pun efekat pandemije na poslovanje društava za osiguranje i reosiguranje“, rekla je guvernerka.

Ona je na onlajn godišnjoj konferenciji UOS pod nazivom „Prijatelji, kako ste“, naglasila da su pojedine vrste osiguranja, zbog svoje prirode, pretrpele pad premije zbog izbijanja pandemije.

„Tako je za tri tromesečja ove godine, u osiguranju putovanja zabeležen pad od 62,52 odsto, u osiguranju od odgovornosti zbog upotrebe vazduhoplova pad je bio 30,84 odsto, a u osiguranju vazduhoplova 23,3 odsto“, navela je Tabaković.

Podsetila je da su osiguravajuća društva tokom ove godine uvela različite pogodnosti za korisnike, kako bi tokom pandemije mogli „na daljinu“ da kupuju osiguravajuće proizvode ili naplate štetu, i poručila da je od posebnog značaja da se obezbedi kontinuitet pružanja pokrića u uslovima pandemije, pošto je neophodno sačuvati poverenje korisnika.

Konferenciju je otvorila predsednica Upravnog odbora UOS Ivana Sokić, koja je podsetila da je pandemja već druga globalna kriza od početka 21. veka kroz koju domaći sektor osiguranja uspešno  prolazi, pružajući podršku građanima i privredi.

„Osiguranje u ovakvim okolnostima dobija na značaju, i ostaje nezaobilazan oslonac privredne stabilnosti“, izjavila je Sokić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.