Tajkuni razaraju srpski agrar 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Polovina stanovništva šabačkog kraja živi u selima, i po proizvodnji mesa, mleka, voća i meda ovaj kraj prednjači u Srbiji. Međutim, brojni su problemi u agraru, a posebno u stočarstvu.

Zbog toga su se otvorenim pismom predstavnici Inicijative“Selo-grad“obratili i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Oni su upozorili da cena bikova može da postane veoma niska, što se, na žalost, obistinilo – trenutno je 1,85 evra, a u februaru je bila 2,35.

Prostom računicom, ako uzmete da u mačvanskom, posavotamnavskom ili pocerskom selu, domaćinstvo koje se bavi uzgojem stoke i bikova, u proseku ima oko deset grla, kada se izračunaju tadašnja cena i sadašnja, prosečno domaćinstvo na deset bikova gubi oko 3.000 evra godišnje.

Na mesečnom nivou, gubitak iznosi oko 400 evra. Domaćinstva koja imaju više grla za prodaju, trpe i veće gubitke, tvrde u Inicijativi.

Navode da subvencije za bikove kasne godinu dana, a da je prethodna vlast unapred plaćala.

– Vođeni informacijom da se od pre nekoliko dana ponovo aktivirao otkup stoke, tačnije 2.500 tona junećeg mesa za tursko tržište i da su ljudi iz Turske došli da taj otkup isprate i nadziru, postavljamo pitanje: Zašto su turski državljani došli u kontrolu i nadzor otkupa ako je prethodni izvoz bio legalan? Nezvanično saznajemo da se iz EU uvozi meso treće kategorije, koje se koristi u ishrani našeg stanovništva. Smatramo da je to pogrešno i da se ne sme srpskom seljaku i stočaru stajati na putu plasmana, treba mu pomoći, jer mi smo regija sa velikim stočnim fondom i to junetinom, koja je tražena u čitavom svetu, a samo se kod nas guši tržište i koči plasman domaćeg junećeg mesa – navodi se u otvorenom pismu.

Dodaje se da slična situacija prati i otkup svinja gde cena konstantno varira, ide i do 170 dinara, zadrži se dva do tri dana, i odmah pada na ispod 150 dinara po kilogramu.

To se ove godine desilo najmanje deset puta, pa iz Inicijative pitaju: Ko je utovario svinje u ta dva dana? Zaključuju da srpski seljak mora da se oslobodi najezde tajkuna u poljoprivredi i dodaju da nije reč o stranačkom pitanju, već nacionalnom koje se tiče prosperiteta poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari