Telenor Srbija tuži United Grupu za nelojalnu konkurenciju 1Foto: EPA-EFE-MAURITZ-ANTIN

Kompanija Telenor Srbija saopštila je da je podnela nadležnim sudskim organima u Srbiji tužbu zbog, kako navode, nepoštene tržišne utakmice protiv povezanih firmi United Group B. V. Holandija, Srpske kablovske mreže d.o.o Beograd, Adria News s.a.r.l. Luksemburg i Adria News d.o.o Beograd.

„Ova grupacija kompanija, počev od 25. januara 2021. godine, sprovodi neistinitu i intenzivnu medijsku kampanju koristeći medije u svom vlasništvu N1 i Nova S, čime, po oceni Telenora, nastoje da spreči ili oteža ulazak Telenora kao novog konkurenta na tržištu distribucije medijskog sadržaja“, navodi Telenor u saopštenju, podsećajući da United Grupa i SBB imaju većinski položaj na tržištu distribucije medijskih sadržaja od 46,1 odsto, dok Telenor tek treba da uđe na ovo tržište, i to nakon što nadležni organi Srbije nezavisno, stručno i nepristrasno donesu odluku.

Telenor Srbija ističe da su potpisani ugovori o zakupu Telekomove infrastrukture u potpunosti u skladu sa zakonima Srbije i da u njima nema naznaka narušavanja konkurentnosti ili medijskog pluralizma u Srbiji.

„Telenor Srbija je do sad dva puta bezuspešno tražio od United Grupe ponudu za distribuciju kanala koji su u vlasništvu ili čijim pravima raspolaže ova grupacija, jer je ambicija kompanije da u budućoj ponudi ima što širi mogući izbor kanala, uključujući Nova S, N1, Sport klub i ostale. Kao i prethodna tužba koju je kompanija Telenor Srbije podnela za nadoknadu štete, i tužba za nelojalnu konkurenciju usmerena je protiv kompanija koje su kreatori medijske kampanje“, navodi se u saopštenju.

Tužbom za nelojalnu konkurenciju, kako se dodaje, zahteva se da se firmama u vlasništvu United Grupe takvo delovanje onemogući, jer se njime krše zakonske norme i dobri poslovni običaji, i da sudska presuda bude objavljena u sredstvima javnog informisanja.

Telenor navodi da će naknadno opredeliti visinu štete koju je pretrpeo zbog nelojalne tržišne utakmice.

„Zbog intenzivne medijske kampanje i optužbi sa kojima se suočava, Telenor je bio prinuđen da preduzme pravne akcije kako bi zaštitio svoju reputaciju. U kompaniji veruju da će od sada nastaviti da se na tržištu takmiči relevantnim ponudama koje korisnici vrednuju, kao što je činila tokom 15 godina poslovanja na srpskom tržištu“, dodaje se u saopštenju kompanije Telenor Srbija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari