Tender namešten za Er Srbiju, "žaba" za loukostere 1Foto: Privatna arhiva

Potpuno sam siguran da će jedini ponuđač na tenderu za 12 subvencionisanih linija sa niškog aerodroma biti Er Srbija jer kriterijumi u tom javnom pozivu, procesu ocenjivanja ponuda i ugovoru za izabranog ponuđača stavljaju u podređeni položaj sve druge avio-kompanije, a posebno loukostere.

To ocenjuje za Danas Bojan Avramović, bivši direktor Regionalne razvojne agencije Jug, koja kroz studije i elaborate uređuje poslovanje niškog aerodroma u redovnom saobraćaju.

Vlada Srbije je krajem januara usvojila odluku o uvođenju 12 linija od javnog interesa na aerodromu „Konstantin Veliki“, a Ministarstvo saobraćaja je potom na veb-sajtu objavilo tekst tendera, ugovora za izabranog ponuđača i potrebne dokumentacije za izbor avio-prevoznika. Letovi izabranih kompanija biće subvencionisani u periodu od 1. jula 2019. do 30. juna 2023. godine, a za tu namenu iz republičkog budžeta planirano je 1,8 milijardi dinara za tri godine, odnosno 600 miliona godišnje. Ove avio-linije su nekomercijalne, vode do destinacija u Nemačkoj, Italiji, Švedskoj, Austriji, Mađarskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, a predložio ih je grad Niš.

– Tender je naslikan za Er Srbiju. Najpre, čak šest ili sedam od predloženih 12 avio-linija potpuni su nonsens i manje ili više direktno konkurišu postojećim linijama u Nišu na kojima voze lou-kost kompanije. A čak i ako progutaju tu „žabu“, ove kompanije se susreću sa tenderskim kriterijumima koje može da zadovolji Er Srbija, a oni ne. To je pre svega ponderisani kriterijum „povezanih letova“, na koje odlazi 15 odsto od ukupnog broja poena na tenderu, a koje loukosteri nemaju, ili 15 zaposlenih u kol centru sa dokazanim iskustvom i izvršenom bezbednosnom proverom, koje oni takođe nemaju, već koriste usluge takvih centara na aerodromima – kaže Avramović.

On dodaje da su odbijajući faktor za sve avio-kompanije koje nisu nacionalne, a posebno za loukostere – uslovi u objavljenom ugovoru za izabrane ponuđače. Ugovori se neće zaključivati na period od tri godine, već „do tri godine“, a budžetski novac je obezbeđen samo za 2019. Dinamikom realizacije ugovora predviđeno je plaćanje po mesečnim fakturama, nakon izvršenja konkretnog posla, tako da te kompanije ove godine, u kojoj tender tek treba da se realizuje, mogu u najboljem slučaju da računaju samo na polovinu godišnje tranše, odnosno 300 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, posebno je problematično što član 18 ugovora koje će zaključivati izabrani ponuđači poništava čitav tenderski, odnosno ugovorni aranžman. On definiše da se, ukoliko iz bilo kog razloga u toku trogodišnjeg trajanja ugovora ne budu bila obezbeđena sredstva u godišnjem budžetu Srbije, što se može dogoditi i 2020. ili 2021. godine, ugovor otkazuje bez ikakvih posledica po naručioca, odnosno državu Srbije. Dakle, kada prestane finansiranje, prestaje i ugovor, ali bez ikakvih posledica po državu Srbiju koja eventualno ne obezbedi subvencije.

– Ova odredba poništava sva ugovorna prava avio-kompanija i obesmišljava sam ugovor. Ali, ona je problematična za loukostere, ali ne i za Er Srbiju, privilegovanu avio-kompaniju, koja je i do sada po raznim osnovama uspešno izvlačila državni novac. Iz mog skromnog iskustva, a učestvovao sam u pregovorima sa više avio-kompanija, svi ovi tenderski i ugovorni uslovi su više nego dovoljni razlozi da nikome na pamet ne padne da se pojavi na tenderu, osim Er Srbiji. Dakle, zaboravite na konkurenciju i loukostere, pročitajte tendersku dokumentaciju i videćete šta se valja iza brda – kaže naš sagovornik.

Avramović je u septembru prošle godine, nakon što je Republika preuzela vlasništvo i upravljanje „Konstantnom Velikim“ od grada Niša, a najavljena njegova smena, podneo ostavku na mesto direktora RRA Jug. U vreme njegovog i mandata direktora aerodroma Vladice Đurđanovića, koji je u to vreme takođe podneo ostavku, niški aerodrom je doživeo vrtoglavu poslovnu ekspanziju, povećavši broj putnika sa 1.335, koliko ih je uknjiženo 2014. godine, na 331.582, koliko je bilo 2017. Osnovni razlog za ovakav rast je dolazak loukostera kojima je aerodrom ponudio putničke takse od svega tri evra, što je rezultiralo izuzetno niskim cenama avionskih karata do evropskih destinacija u iznosu i od samo deset evra.

Kontroverze

– Kako je uopšte objavljen tender za buduće avio-prevoznike u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi dinara, a nisu obezbeđena budžetska sredstva za ceo iznos, odnosno za takav iznos ne postoji budžetska stavka? Da li Zakon o javnim nabavkama dozvoljava raspisivanje tendera na kojem naručilac kaže: sad nemamo sredstva, ali biće ih, majke mi. Takođe, Ministarstvo saobraćaja je tadašnjem direktoru niškog aerodroma i meni zameralo „preniske“ aerodromske takse od tri evra, koje smo utvrdili konkretnim i strateškim odlukama, nazivajući ih „neodrživim rešenjem“, a sada će, po svoj prilici, to neodrživo rešenje rado ponuditi i nacionalnom avio-prevozniku. I uz takvu pogodnost, verovatno će im dati još 1,8 milijardi dinara iz državnog budžeta – kaže Bojan Avramović.

Ko ima stacionirani avion u Srbiji?

– Jedan od tenderskih uslova je i postojanje drugog aviona u rezervi na teritoriji Srbije (čitati: u Beogradu). I to u ovom trenutku može da ispuni samo Er Srbija, pošto od lou-kost kompanija samo Viz er ima takav avion, ali stacioniran u Budimpešti. Da se razumemo, nije problem, recimo Rajaneru, koji ima nekoliko stotina aviona, da jedan stacionira u Beogradu, ali je problem što on to neće ni pokušati da uradi jer ga apsolutno odbijaju tenderski i ugovorni uslovi – kaže naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari